Efterlängtad av hyresgäster. Gårdstensbostäder i Göteborg blir först i landet med att erbjuda sina hyresgäster en elbilspool. Och den som hyr en elbil slipper betala trängselskatt. ”I vårt arbete med hållbarhet och visioner har hyresgästerna länge önskat sig en bilpool”, säger Anki Caspersson, kommunikationsansvarig på Gårdstensbostäder.

– Nu kan vi förverkliga det, tack vare att vi via Göteborg Energi kom i kontakt med Move About som tillhandahåller just elbilar, något som vi tycker stämmer väldigt bra med vårt hållbarhetsarbete.

Invigs på lördag
Gårdstens elbilspool består än så länge av två bilar av modellen Nissan Leaf.
Poolen invigs på lördag 23 februari på Kaneltorget, där den ena bilen kommer att stå. Den andra placeras utanför företagscentrat på Salviagatan.

Bilpoolen kommer att vara öppen för alla, men Gårdstensbostäders hyresgäster får rabatt på månadsavgiften: 62 kronor i månaden i stället för 124 kronor. Sedan kostar det från 59 kronor i timmen och uppåt att hyra någon av bilarna, beroende på om det är vardag, kväll eller helg.

– Vi bjuder dessutom på trängselavgiften så att det ska bli än mer lönsamt att välja elbilspoolen framför egen bil, säger Mikael Kilter, vd på Move About som redan har
elbilspooler vid Lilla Bommen, vid Lindholmspiren och på Öckerö.

Sol på balkongen
De två bilarna i Gårdsten kommer att förses med reklam från Göteborg Energi och Balco, ett företag som tillverkar inglasade balkonger med integrerade solceller.

– Elbilarna kommer bland annat att drivas med hjälp av solceller och elbilspoolen är en viktig milstolpe i vårt hållbarhetsarbete, säger Michael Pirosanto, tillförordnad vd för Gårdstensbostäder, som ingår i den kommunala Framtiden-koncernen.

– Det känns väldigt bra att Göteborg Energi är med och bidrar till att boende i Gårdsten får tillgång till miljökloka elbilar, speciellt när vi vet att alla inte har tillgång till egen bil, säger Lotta Brändström, vd på Göteborg Energi.