Prisas för långsiktigt engagemang. Lånecykelpool, säkra cykelparkeringar och omklädningsrum är några bidragande orsaker till att Göteborg Energi har utsetts till Göteborgs mest cykelvänliga arbetsplats 2016. Årets cykelidé gick till Chalmers tekniska högskola.

Trafikkontoret i Göteborg utser varje år Göteborgs mest cykelvänliga arbetsplats. Tanken är att uppmuntra arbetsplatser som på olika sätt gör det lätt för medarbetarna att satsa på cykel.

Göteborg Energi tog hem utmärkelsen för 2016 för sitt ”imponerande, heltäckande och långsiktiga engagemang för cykling”. Företaget har bland annat lånecykelpool, säkra cykelparkeringar, bidrag till cykelreparation och omklädningsrum på samtliga arbetsplatser. Medarbetarna erbjuds också utbildning i att cykla säkert.

– Självklart blir jag både glad och stolt för det här priset. Vi jobbar för ett hållbart Göteborgssamhälle och det gäller också våra medarbetare. Att jobba långsiktigt med hållbart medarbetarskap innefattar allt från balans mellan arbetsliv och familjeliv till att underlätta för medarbetarna att få vardagsmotion i form av cykling. Det ska vara enkelt och tryggt att använda cykel både i tjänsten och till och från jobbet, säger Lotta Brändström, vd på Göteborg Energi.

App som mäter cykelsträckor
Chalmers tekniska högskola vann utmärkelse för årets cykelidé – en app som mäter cykelsträckor och premierar dem som når uppsatta mål.

– Chalmers och idéer hör ihop så vi är mycket glada och stolta över det här priset, säger Therese Johansson, miljösamordnare vid Chalmers tekniska högskola.

Utmärkelsen cykelvänlig arbetsplats är öppen för alla arbetsplatser i Göteborg med minst tio medarbetare och är ett led i att göra Göteborg till en riktigt bra cykelstad.

– Nu drar vi igång nästa omgång av Cykelvänlig arbetsplats och hoppas att ännu fler arbetsgivare anmäler sig den här gången, säger Anastazia Kronberg, projektledare för hållbara transporter på trafikkontoret.

Cykelvänlig arbetsplats lanserades av trafikkontoret i Göteborgs Stad i februari 2013 för att uppmuntra fler arbetsplatser att göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet. ”Årets bästa cykelidé” utses av juryn bland förslag från deltagande arbetsplatser.