Gratis Styr & Ställ och cykelservice Fredag 3 juni är det Cykelns dag. I Göteborg firas det med gratis cykelturer med Styr & Ställ och cykelservice på Selma Lagerlöfs torg i Backa.

– Vi har velat vara ute på stan för att prata med dem som är nyfikna, och även de som använder cyklarna, sedan vi lanserade nya Styr & Ställ. Men vi har inte haft möjlighet att göra det förrän nu på grund av coronapandemin. Så det ska bli jättekul, säger Emma Edvardsson, planeringsledare på trafikkontoret, Göteborgs Stad.

Cykla gratis

Det finns ett prova-på-erbjudande i samband med Cykelns dag. Alla som registrerar sig eller redan är registrerade användare får en gratis resa på upp till 30 min om dagen under perioden 3-5 juni.

– Det är för att vi vill att fler ska ta chansen och testa Styr & Ställ, säger Emma Edvardsson.

Ett antal stationer med Styr & Ställ-cyklar är bemannade den 3 juni (se faktaruta).

– Man får gärna komma dit och få hjälp att registrera sig, få veta hur cyklarna fungerar och ställa frågor kring Styr & Ställ.

Gratis service

Den som har egen cykel kan komma till Selma Lagerlöfs torg och serva den.

– Man kan få hjälp med justering av växlar, bromsar och en säkerhetsgenomgång av cykeln. Man kan lämna in sin cykel och få ett sms när cykeln är redo att hämtas, säger Sara Hellgren, projektledare för hållbart resande på trafikkontoret, Göteborgs Stad.

Det kostar inget att serva sin cykel, men det finns ett begränsat antal platser.

– Vi tillämpar först till kvarn. Jag hoppas att alla som vill ta del av erbjudandet kan få det.

Är det någon särskild tanke med cykelservicen?

– Cykelsäsongen drar igång och kanske är cykeln inte körduglig eller trafiksäker efter vintern. Det här är ett sätt att få löst detta för dem som vill komma igång och cykla. Vi vill även komma ut i Backa och prata med backaborna om cykling rent generellt, säger Sara Hellgren.