Utvecklingen av det nationella radionätet Rakel för blåljusmyndigheter har gått i stå. Upphandlingen har överklagats. Men ett radiosystem med samma teknik används redan med framgång i Göteborg. ”Den integration vi utvecklat med fordonens färddatorer är världsunik”, säger Daniel Ulfheden på trafikkontoret.

Radiokommunikation för effektiv ledning, förkortat Rakel, ska bli blåljusmyndigheternas nya radionät. Med Rakel blir det för första gången möjligt för ambulans, polis och brandkår på olika orter att tala med varandra.

Oklart när det kan tas i bruk

Tekniken finns och upphandlingen är gjord. Ett konsortium med Saab, Nokia och Swedia Networks vann, men nu har upphandlingen överklagats, rapporterar tidningen Computer Sweden.

Det är därför oklart när det nya nationella radionätet kan tas i bruk.

Tekniken som ska användas i Rakel heter Tetra, det är en standard ungefär som GSM för mobiltelefonen.

”Fungerar fint”

Landets första Tetra-radionät finns redan i Göteborg och används av Trafikkontoret sen ett par år.

– Vi hade en gammal talradio i kollektivtrafiken som måste ersättas och kunde inte vänta på ett nationellt radionät. Dessutom rådde det osäkerhet om man skulle få delta i det kommande nationella radionätet, berättar Daniel Ulfheden som är utvecklingsansvarig för Intelligenta Transportsystem på Trafikkontoret.

– Tetra-tekniken fungerar fint. Vi har skapat nya funktioner genom att integrera systemet med våra färddatorer och med vårt trafikledarsystem, säger han.

Det har varit en del intresse och studiebesök från andra länder där man velat studera systemet i drift.

Svårare att avlyssna samtal

– Men det har ändå varit förvånansvärt få som sneglat på oss, säger han.

Det finns flera fördelar med Tetra jämfört med tidigare system. När poliser vill tala med varandra måste de idag välja en gemensam frekvens, som sedan lätt kan avlyssnas av vem som helst.

Med det digitala Tetra är det mycket svårare att avlyssna samtal.

– Vi kan också skapa vilka grupper som helst eller skicka textmeddelanden till de olika gruppmedlemmarna, säger Daniel Ulfheden.