Försöket med cyklande parkeringsvakter i centrala Göteborg har fallit så väl ut att verksamheten nu blir permanent. Under onsdagen fick ytterligare sju parkeringsvakter en utbildning i trafikregler och allmänt cykelvett av stadens cykelpoliser.

Sedan ett år har Göteborg som första stad i landet haft två cyklande parkeringsvakter. Främst har de rört sig i området med gågator inom Vallgraven, men cykeln har visat sig vara ett effektivt verktyg i parkeringsövervakningen även i fler delar av staden.

”Lättare och snabbare att ta sig fram”

Från och med i vår utökas antalet cyklande parkeringsvakter till nio stycken och cykelrutterna till fem. I första hand handlar det om att använda cyklarna där det finns många lastzoner, handikapparkeringar och stora gångfartsområden, det vill säga glest mellan bilarna.

− Cyklarna kan effektivisera övervakningen i områden som Linnéstaden och Slottsskogen, men också runt till exempel Liseberg är det lättare och snabbare att ta sig fram på cykel, säger Carina Abrahamsson, som ansvarar för parkeringsfrågor på trafikkontoret.

Måste följa viktiga trafikregler

Elin Norgren är en av de två parkeringsvakter som började cykla i tjänsten redan förra året.

− Det är roligt att cykla och ett smidigt sätt att jobba på. Dessutom det ju bra för miljön, säger hon.

De som höll i onsdagens utbildning var Göteborgs två cykelpoliser, Per-Åke Johansson och Thomas Åsenlöf. Bland annat tipsade de om hur man bör bete sig som cyklist i hårt trafikerade knutpunkter som Korsvägen och Vasa-Viktoriagatan.

De påminde även om nödvändigheten av att följa viktiga trafikregler. Som till exempel att aldrig cykla på trottoarer eller övergångsställen.

Variationen lockar

− Kanske kan vi förmedla lite cykelvett och inspirera andra att göra rätt, säger parkeringsvakten Moniqa Andersson, en av utbildningens deltagare.

Hon har jobbat som parkeringsvakt i snart fem år. Först i Örebro, sedan i Göteborg. Att få cykla i tjänsten ser hon som en kul utmaning.

− Det som lockar är variationen. Det här är en möjlighet att få uppleva något nytt, säger hon.

76AE.jpg

Per-Åke Johansson provar cykelhjälm på p-vakten Angelica. Foto: Magnus Jäderberg