På en månad fick trafikkontorets vårkampanj in hela 1.600 dåliga ursäkter till varför man inte cyklar. Vanligast: "Har ingen cykel". Nu har 100 av dem fått svar med tips på åtgärder.

– Vi har fått 1.600 galna, seriösa, knepiga, fundersamma, arga och roliga ursäkter, säger Anna-Karin Wikman, projektledare för Nya Vägvanor på trafikkontoret.

Hon säger att det är mer än väntat och att ursäkterna ofta varit genomarbetade.

10.000 besökare på webbsidan

– Det märks att många har tänkt till, därför känns det väldigt positivt. Det verkar som att vårt budskap har gått fram – att hindret för att cykla ofta är mentalt.

– Vårt syfte med kampanjen var att påminna om glädjen i att cykla men också hur praktiskt det kan vara som transportmedel. Vi vill inspirera till cykling helt enkelt!

Anna-Karin Wikman tycker att kampanjen fått bra respons, till exempel att 10.000 unika besökare gått in och läst på webbsidan under en månads tid.

– Det har gått fram att det här är ett skämtsamt sätt att lägga fokus på cyklingen. Ingen har tyckt att vi är oseriösa, eller att vi är… ute och cyklar, om man säger så.

Brottarlag knuffade i uppförsbacken

Ungefär 1.000 av ursäkterna skickades in till kampanjens webbsida, medan 600 kom in via de cykelaktiviteter som ordnats runtom i stadsdelarna. 100 av ursäkterna är nu åtgärdade, precis som trafikkontoret lovat. Vilka de är kan man se på www.nyavagvanor.se .

En av Anna-Karin Wikman favoriter är kvinnan som tyckte att hon hade en för lång uppförsbacke på hemvägen från jobbet. Den ursäkten besvarades med att ett helt brottarlag från ÖIS sprang bakom och puttade henne uppför backen.

– Brottarna var verkligen tappra, de klädde om till bara trikåer ute på gatan trots att det var kallt och blåste kuling den dagen, säger Anna-Karin Wikman.

Låga räcken avskräcker på Älvsborgsbron

Alltihop filmades och kan nu ses som nr 22 på webbsidan. Andra filmer handlar om mer seriösa ursäkter, till exempel allt vintergrus som gör att cyklister får punktering på däcken.

– Ännu har vi inte tittat närmare på alla 1.600 ursäkterna, det ska vi förstås göra. Kanske finns där förslag på seriösa hinder som verkligen går att bygga bort, till exempel farligheter i korsningar, säger Anna-Karin Wikman.

Ett sådant exempel är de som är rädda för att cykla på Älvsborgsbron för att räckena är så låga.

– De räckena ska byggas om och bli högre. Och det beror förmodligen på att det tidigare har kommit in synpunkter från cyklister, säger Anna-Karin Wikman.

Exempel på ursäkter:
• Vanligast: Jag har ingen cykel, för långt
• Fåfänga: Förstör frisyren, svettig
• Bekvämlighet: För backigt, ska lämna barn, regnar, ont i baken
• Udda: Omanligt, oinspirerad, kommer inte ihåg var jag ställde cykeln

Exempel på åtgärder
• Bygg din egen cykel
• En spark i baken
• Hela-dagen-hjälm med afrofrisyr
• Grusborttagning från cykelbanor
• Raggardusch-kit