Trafikkontoret blir först i Göteborg med att införa telefonparkering. Från och med den här veckan kan den som ställer bilen på Trafikkontorets parkeringar på gatumark betala p-avgiften via sin mobiltelefon.

– Man måste ha ett abonnemang, ett avtal med någon av operatörerna. Sedan får man en dekal att sätta på bilen,

och ett telefonnummer att ringa upp för att påbörja parkering. Sedan ringer man tillbaks för att avsluta parkeringen, säger Gustaf Grapengiesser på Trafikkontoret.

P-avgiften kommer på en räkning, antingen direkt från operatören eller kopplad till bensinkortsräkningen, volvo-kort eller liknande. Det avgör kunden själv när abonnemanget tecknas.

Trafikkontoret först i Göteborg

Trafikkontoret är först ut i Göteborg med telefonparkering, men systemet finns redan sedan ett par år i bland annat Stockholm, Uppsala, Sundsvall och Mälardalen.

– Våra platser är i princip de som finns utmed kantstenen på gatorna i stan. Det framgår där vår taxa gäller, säger Gustaf Grapengiesser.

Olika avgifter

Operatörerna har lite olika system för hur mycket tjänsten kostar. Antingen får kunden betala en abonnemangsavgift för en viss period eller en startavgift för varje påbörjad parkering (se länkar nedan till respektive företag).

Vilket system som passar bäst beror på hur ofta och mycket man parkerar.

Spar tid och pengar

– I och med att du som kund betalar för exakt tid sparar du pengar direkt, jämfört med myntbetalning där man ofta överbetalar för säkerhets skull. Många av våra stora företagskunder har sänkt sina p-kostnader med 15-20 procent, de får också färre p-böter och minskad administration, säger Anders Bäck på Mint AB, ett av de två företag som skrivit avtal med Trafikkontoret.

Trafikkontoret hoppas också på minskade kostnader för tömning av p-automater och mynthantering.