”En föregångare i Sverige”. Göteborgs Stads pionjärarbete med att räkna cyklister vid ett antal mätstationer i stan har vunnit pris i den internationella tävlingen Eco-Counter international awards. Mätningarna används bland annat till att förstå hur cyklister använder infrastruktur och som underlag för att göra Göteborg till en bättre cykelstad.

”Göteborgs Stad är en föregångare i Sverige med att räkna enheter för mätning på nationell nivå. Idag har Göteborg ett av de största räknarnäten och använder sin expertis för att ge råd för cykelmätning i hela landet” skriver juryn i sin motivering.

Den första cykelmätstationen sattes upp 2011 och i dag finns det ungefär 20 stycken runtom i Göteborg.

”Det finns alltid mer att göra”
– Vi har kommit långt i vårt arbete med att utveckla infrastrukturen för att förbättra för cyklisterna, men det finns alltid mer att göra. De senaste åren har cyklingen också ökat markant, vilket föder fler och fler utmaningar, säger Monika Blixt som är planeringsledare för trafikkontorets trafikmätningar.

Göteborg valdes ut bland dussintals cykelmätningsprojekt i världen och var nominerad tillsammans med den brasilianska organisationen Transporte Ativo och den franska staden Strasbourg i klassen ”Monitoring award”.

– Priset är en uppmuntran att fortsätta arbeta med mätsystemet för att kunna ha kontinuerlig överblick över cykelutvecklingen, säger Monica Blixt.

Företaget Eco-Counter arrangerade i år tävlingen för första gången. Göteborgs Stad tog emot priset vid konferensen Velo city i Nantes i Frankrike igår kväll.