Inleds med Slö-rullning till Tredje Långgatan. Cykel-loppis, föreläsningar och slö-rullning nerför Avenyn. I helgen är det cykelfestival i Göteborg, kommunen som numera ingår i det nya nätverket Svenska cykelstäder.

– Nätverket består av 17 kommuner än så länge, berättar Malin Månsson, cykelplanerare på Göteborgs Stads trafikkontor.

– Vi hade vårt första formella möte för en månad sedan, under den nationella cykelkonferensen i Karlstad.

Syftet med nätverket är att arbeta för att öka cyklingen i kommunerna genom att stötta varandra, dela kunskaper och goda exempel.
Femte cykelfestivalen
– Det här är helt nytt, så sättet att jobba kommer att forma sig efterhand, säger Malin Månsson.

På helgens festival i Göteborg medverkar en annan ny cykelorganisation, Nya Svensk Cykling, där bland andra Cykelfrämjandet, cykelbranschen, Vätternrundan och Naturskyddsföreningen ingår.

Göteborgs cykelfestival, som nu hålls för femte året, arrangeras av Komet Club Rouleur. Platsen är Auktionsverket Kulturarena på Tredje Långgatan, det som tidigare var Göteborgs auktionskammare.

Gatan passar väl, eftersom den gjorts om till gågata under sommaren, ett försök som ska utvärderas i höst.

Cyklandet ska tredubblas till 2025
Göteborgs Stad har en monter vid festivalen.

– Vi vill gärna informera och prata cykling med besökarna, säger Malin Månsson.

Hon ska också presentera Göteborgs Stads nya cykelprogram – som siktar på en tredubblad cykeltrafik till år 2025 – och även delta i en paneldiskussion, med Lars Strömgren från Cykelfrämjandet.

På festivalprogrammet står också föreläsningar av långcyklaren Carl Granbäck om hans äventyr i Afrika, medan forskaren Paul Hemeren vid Skövde högskola ska föreläsa om hur man kan förutse och förebygga cykelolyckor.

Gabriella Ekström berätta om sin kärlek till cykeln
Här bjuds också på cykelhistoria med Peter Pluntky, känd från SvT:s Antikrundan. Han ska tala på temat ”När cykeln kom till Sverige”. Och under rubriken “Min största kärlek” ska Gabriella Ekström berätta om sitt liv som cykeljournalist och författare.

Festivalen pågår lördag – söndag. Den startar på lördag kl 11 med en ”gemensam slörullning” nedför Avenyn och vidare till Tredje Långgatan.