100 vagnar på tio år. Göteborgs Spårvägar får uppdraget att upphandla nästa generation spårvagnar. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Totalt handlar det om 100 nya vagnar under tio år, första skedet av upphandlingen gäller 40 spårvagnar.

Bortsett från upphandlingen av den italienska modellen M32, så har Göteborgs Spårvägar tidigare haft ansvaret för upphandling av spårvagnar i Göteborg.

– Vi är stolta över att få tillbaka detta viktiga uppdrag. Hos oss på finns en enastående kunskap både vad det gäller daglig drift och underhåll, säger Lars-Börje Björfjäll, vd för Göteborgs Spårvägar.

– Nu ska vi använda all vår kunskap och erfarenhet för att optimera upphandlingen så att göteborgarna får vagnar som vi kan vara stolta över lång tid framöver, fortsätter Lars-Börje Björfjäll.

Viktigt i upphandlingen, förutom priset, kommer att vara att vagnen är en existerande vagntyp som rullat ett antal kilometer i andra städer. Den ska också provköras i Göteborg innan man fattar beslut om att köpa in den.