Miljöorganisationen Gröna bilister har utsett Göteborgs Stad till Sveriges bästa miljöbilskommun 2004. ”Göteborg är duktiga på eget miljöbilsinnehav. Närmare 60 procent av kommunens bilar är miljöbilar”, säger Mattias Goldmann som granskat de svenska kommunerna.

Mattias Goldmann har i sin granskning även kommit fram till att Göteborgs Stad ställer höga miljökrav på sina leverantörer. Från 2008 ska 90 procent av alla person- bilstjänster som taxi skoltjuts, färdtjänst utföras med miljöbilar.

– Göteborgs Stad är också duktig på att stimulera med- borgarna genom att till exempel erbjuda gratis parkering, stimulera bilpooler och erbjuda företag delfinansiering för inköp av miljöbilar.

Göran Johansson tar emot diplom

Organisationen Gröna bilister firar i år tioårsjubileum, men utmärkelsen delas ut för första gången.

– Vi kommer också 2005 att granska landets kommuner. Och Göteborg har många goda exempel som vi vill sprida till andra svenska kommuner, säger Mattias Goldmann.

Miljöorganisationen Gröna bilister startades för tio år sedan, och firade på fredagen sitt tioårsjubileum.

– Vi startade för att traditionella miljöorganisationer inte förstår att vanligt folk behöver bil. Och traditionella bilistorganisationer förstår inte att vanlig folk vill värna miljön, säger Mattias Goldmann.

Gröna bilister delar ut priset med stöd av Konsumentverket. Kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson tar emot priset vid en ceremoni på Chalmers på fredagsefter- middagen.