50 procent fler än i fjol. Nu är de på gång igen. Förra veckan startade utmaningen På egna ben som inspirerar elever att ta sig till skolan själva i stället för att bli skjutsade med bil. I Göteborg deltar 2 345 elever från 99 klasser, en ökning med mer än 50 procent från förra året.

– En helt fantastisk uppslutning, Göteborg har tagit ett jättestort steg framåt redan innan utmaningen startat, säger Jenny Senelius, projektledare för På egna ben.

Det är Göteborgs stads trafikkontor som arrangerar På egna ben, för åttonde året i rad. Via en spännande poängjakt uppmuntras mellanstadieelever att under fem veckor gå, cykla eller åka kollektivt till och från skolan istället för att åka bil.

Uppsving i år
De senaste åren har deltagandet varit något sjunkande, men i år är det alltså ett klart uppsving i Göteborg. Jenny Senelius tror att det kan bero på att media under det gångna året har uppmärksammat den ibland stökiga trafikmiljön runt skolorna – som oftast orsakas av föräldrarna själva.

– Allt fler skjutsar sina barn hela vägen fram till skolentrén. Många gör det för att det känns tryggare, men paradoxalt nog bidrar det till en otryggare miljö.

– Jag tror att den debatten har fått rektorer och lärare att bli lite extra intresserade av ämnet, säger Jenny Senelius.

Även kranskommunerna runt Göteborg deltar i år, liksom förra året. Där är intresset inte lika stort som i Göteborg. Totalt deltog förra året runt 5.000 elever, i år blir det cirka 4.500.

Fångarna på Älvsborg
– Intresset går i cykler bland lärarna. Om du deltagit med din klass ett år, är det inte säkert att du är med nästa år igen, säger Jenny Senelius.

Eleverna får poäng för varje sträcka till och från skolan som de går, cyklar eller åker kollektivt. Varje vecka kan klassen titta in på hemsidan och följa hur de ligger till – och hur mycket klimatpåverkande utsläpp de sparar.

Klasserna tävlar varje vecka om ett etappris och slutligen om det hedervärda förstapriset. Slutsegrarna blir den klass som samlat flest poäng under de fem veckorna.

I år vinner bästa klass i Göteborg en heldag som ”Fångarna på Älvsborgs fästning”, Göteborgs motsvarighet till ”Fångarna på fortet” i TV. Dessutom blir det många överraskningspriser.

Utmanar varandra
En nyhet i år är en helt ny webbsida för utmaningen, där klasserna kan utmana andra klasser i närheten på olika moment i tävlingen.

Förutom tävlingen och att fundera kring sina resvanor, gör eleverna även övningar i trafiksäkerhet, miljö och hälsa.

– De pedagogiska övningarna är sig ganska lika från tidigare år. Många lärare jobbar med detta på temalektioner, eftersom de kan väva in SO och matte, kanske till och med svenska i det här temat, säger Jenny Senelius.