Cyklisterna i Göteborg har fått ett eget "tankställe" i centrala stan. Inför den pågående Cykelveckan har Trafikkontoret installerat en luftpumpstation vid Vasagatan. Dessutom har Södra Vägen fått en ny publik cykelräknare, den andra i Göteborg.

Den första cykelräknaren finns sedan ett år tillbaka på Göta älvbron. Räknaren gör det möjligt för alla att se hur många cyklar som passerat, tack vare sensorer i gatan.

Dessutom finns flera mätstationer som inte är publika utan bara kan avläsas av Trafikkontorets personal.

Fler mätstationer på gång

53F6.jpg
För att få mer kunskap om cyklandet i staden ska Trafikkontoret nu bygga ytterligare fem sådana mätstationer i år. Målet är att det ska finnas minst tio mätstationer innan året är slut.

De nya stationerna ska installeras på cykelbanan vid Hjalmar Brantingsgatan, Karlavagnsgatan, Ullevigatan, Skeppsbron och Örgrytevägen.

Fotnot:
Den pågående cykelveckan är en del i trafikkontorets långsiktiga satsning på att inspirera till nya vägvanor och öka andelen resor med kollektivtrafik och cykel.

Fakta | Cyklande i Göteborg
• Varje dag cyklar 20.000 göteborgare till jobbet medan 10.000 göteborgare tar cykeln till skolan.
• 80 procent av cykelresorna är kortare än fem km
• 55 procent av cykelresorna görs av kvinnor.
• Den genomsnittlige Göteborgscyklisten är mellan 20 och 35 år och oftast bor i centrum och Majorna, Linnéstaden, Örgryte och Lundby.