Nu är det dags igen för Göteborgs elever att tävla i att ta sig till skolan själva - utan bil. På måndagen startar den uppmärksammade kampanjen "På egna ben". Och i år är också Mölndal med.

– Vi testar att ha med fyra klasser i Toltorpsskolan i Mölndal, för att se hur det fungerar i våra datasystem, säger Lena Eveby, projektledare på trafikkontoret.

Ger också bättre miljö runt skolan

Kampanjen går ut på att klasserna utmanar varandra i att ta sig till skolan på egna ben eller på egna hjul. Det ger inte bara poäng i tävlingen – det ger också bättre miljö runt skolan, i verkligheten.

I förra veckan var 82 klasser i årskurserna 4-6 med totalt cirka 2.000 elever anmälda inför starten på måndagen.

– Men jag räknar med att det blir fler, det brukar tillkomma en del på slutet, säger Lena Eveby.

Gamlestadsskolans femmor vann i fjol

Förra året var hela 140 klasser anmälda och 98 genomförde den fem veckor långa utmaningen, där klasserna hela tiden kan följa hur de ligger till – och hur mycket klimatpåverkande utsläpp de sparar in – på kampanjens hemsida.

Vinnare blev till slut klass 5 A i Gamlestadsskolan, som gick och cyklade en sträcka lika lång som Göteborg – Liège i Belgien! Därför fick de förstapriset, en övernattning i Universeums akvarium, där hajarna simmar ovanför barnens huvuden.

Det uppskattade förstapriset är detsamma i år, plus ett pengapris på 5.000 kr som lottas ut till en klass. Lottas ut gör också cykeldatorer, stegräknare och andra priser.

Kampanjen har fått europeiskt pris

Satsningen på att förändra barnens resvanor innehåller också arbete på lektionerna kring trafiksäkerhet, hälsa och miljö.

Den 5 november får årets vinnande klass ta emot förstapriset i Universeum, av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

Men även själva kampanjen har faktiskt fått pris. I somras belönades ”På egna ben” med tredje pris – efter München och Liverpool – i en EU-tävling om barnvänliga städer.

– Det var roligt, vi fick ett mindre pris men främst äran. Och så fick vi nätverka och lära oss vad andra städer gör på området, säger Lena Eveby om ceremonin i Stuttgart i juni.

7776.jpg