Nu är det dags igen. Inga bilar i centrala Göteborg, men desto fler människor, cyklar och barnvagnar. På lördag kan göteborgarna få gratis cykelhjälm, rösta fram bästa alternativa p-platsen eller bara ströva omkring på gator som resten av året ockuperas av bullrande, avgasosande biltrafik.

Det är nu fjärde året i rad som Göteborg deltar i EU-manifestationen ”I stan utan min bil!”, en bilfri dag som arrangeras i mer än 2.000 europeiska städer.

Tävling om kreativ p-lösning

Hela helgen bjuder Västtrafik sina resenärer på rabatt – ”Res två, betala för en” – och under lördagen blir det en rad aktiviteter inne i centrum.

Göteborgs Spårvägar firar 125-årsjubileum med att visa upp den nya italienska spårvagnen och man får titta på ”Bra bilar för stan”, alltså bilar som drivs med alternativa bränslen.

På Östra Hamngatan blir det tävling i att fixa till det mest kreativa alternativet till att ställa en bil i en p-ruta. Tävlingen heter ”Sinnenas p-plats”.

Cykelhandlare servar cyklar

Tolv lag, bland annat från Liseberg, Chalmers och Lantbruksuniversitetet deltar och vinnande lag kammar hem 25.000 kr. Alla göteborgare får rösta under dagen.

Långa köer lär det bli vid Stora Teatern. Där kan cyklister få gratis service på sina hojar, tack vare cykelhandlare i tält.

Och den som behöver en ny cykelhjälm kan få en – helt gratis. Idén kommer från cyklande polisen Thomas Åsenlöv.

-Ju fler hjälmar som syns på stan, desto fler kommer att skaffa en egen. Min filosofi är att det är bättre att få folk att använda hjälm frivilligt än att stifta lag om det, säger Thomas Åsenlöv.

Köpte in 1.000 hjälmar

Han fick med sig Trafikkontoret, Vägverket, NTF och Volvo Lastvagnar på idén och de har köpt in 1.000 hjälmar.

-Jag har sagt till cyklister som jag rapporterat för att ha kört på trottoaren eller mot rött ljus, ”Kom till Stora Teatern på lördag, så får du en gratis hjälm”!

-Vi har redan delat ut en del, men vi har kvar minst 800 hjälmar som ska levereras till Stora Teatern i två lastbilar, berättar Thomas Åsenlöv.

Lastbilar!? Jo, Stora Teatern ligger strax utanför den bilfria zonen.

Men innanför Vallgraven, mellan Västra Hamngatan och Drottningtorget och upp till Kronhusgatan är det bilfritt som gäller på lördag, från kl 10 till kl 16.

FOTNOT:
I Sverige deltar 58 städer i den bilfria dagen. Egentligen är den tänkt att hållas 22 september varje år. Men många städer väljer en lördag då trafiken inte är så intensiv. Annars finns risk att kollektivtrafiken inte klarar den tillfälliga anstormningen.

Arrangörer i Göteborg är Trafikkontoret, Banverket, Vägverket och Västtrafik.