Sopning pågår. Just nu sopas gruset äntligen bort från cykelbanorna runt om i Göteborg. Till påsk ska alla de större cykelbanorna vara grusfria, lovar Erika Åkerblom, planeringsledare på trafikkontoret. Det är en månad tidigare än vanligt.

– Man kan se det som en flirt med cyklisterna, säger hon.

Tack vare en mild vinter och med mindre snöröjning på huvudcykelnätet än väntat, så fanns det lite pengar över i budget såhär till våren.

”Finns en tanke bakom timingen”
– Då tänkte vi bjuda på att ta upp flisen lite tidigare än vanligt. Vi testar, säger Erika Åkerblom. Visserligen kan det komma bakslag, men i så fall lägger vi på salt.

I vanliga fall brukar gruset tas bort till sista april. Många cyklister hade kanske önskat att det hade tagits bort ännu något tidigare, men det finns en tanke bakom timingen.

– De börjar höra av sig så fort snön försvinner, det blir torrt och lite vår luften. Jag inser ju att torrt grus försvårar cyklingen. Men då är det fortfarande vinter och det kan komma bakslag ännu. Det har det gjort också, två gånger i år. Det gäller att ha lite is i magen, säger Erika Åkesson.

Gatorna klara senast sista maj
Huvudcykelnätet, de så kallade prioriterade cykelbanorna, är de som sträcker sig från Hjalmar Brantingsgatans start på Hisingen till Lana i söder och Jaegerdorffsplatsen i väst via Lilla Bommen till Fräntorp i öster.

Efter dem är det dags för övriga cykelbanor, busshållplatser och övergångsställen. De ska vara klara senast sista april. Bostadsgatorna ska vara klara senast sista maj.

– Det här är senaste-datum. Men vi har haft bra väder, så vi blir troligtvis klara tidigare än så, säger Erika Åkerblom.