Vädret som styr. ”När ska ni börja sopa upp gruset?” är en vanlig fråga till Göteborgs Stads kontaktcenter så här års. Och jodå, sopmaskinerna ligger i startgroparna inför vårstädningen­, flera hundra ton flis ska sopas bort så att gång-, cykel- och vägbanor blir rena och säkra. Men än är det lite för tidigt, senast den 15 april ska arbetet sätta igång men det kan bli tidigare om vädret är stabilt.

Fliset som används för att förhindra halka vid is och snö på bostadsgator, gång- och cykelvägar har ju tyvärr motsatt effekt när våren kommer och gatorna torkat upp. Då är det istället lätt att halka
av gruset och dags för trafikkontoret och entreprenörerna att sopar rent för säkrare vägar.

Kan bli tidigare än 15 april
Än är dock inte riktigt tiden inne. Trafikkontoret beräknar att vintersäsongen sträcker sig fram till 15 april, så senast då ska sopningen komma igång. Men ofta sker det tidigare.

– Det är vädret som styr. Vi vill inte riskera att sopa rent och sen behöva åka ut och flisa igen om det blir minus och snö. Det är inte ekonomiskt försvarbart. Är det stadigt väder och varmt före 15 april så börjar vi tidigare, säger Håkan Johansson på trafikkontoret i Göteborg.

För Angered, Norra Hisingen, Torslanda, Älvsborg, Askim och Tynnered upphandlas vårstädningen, medan trafikkontoret med underentreprenörer sköter resten av staden. Fliset borstas inte bara bort med maskiner, där de inte kommer åt sopas det för hand.

Kan återvändas men måste rengöras
Gång- och cykelbanor är prioriterade, där ska gruset vara borta senast 30 april. Bostadsgator och övriga platser ska vara rensopade allra senast 31 maj.

Det är många hundra ton flis som sopas bort och samlas in. Gruset kan återanvändas, men behöver då rengöras eftersom det bland annat innehåller farliga partiklar.

– Rengjort flis kan vändas igen för halkbekämpning eller som fyllnadsmaterial, och det är entreprenörerna själva som ansvarar för att ta hand om fliset, säger Håkan Johansson.