Chalmers utmanar med planer på elcykelpool. Gratis reflexvästar till de anställda och en lagtävling som ger fler poäng ju mer miljövänligt man tar sig till jobbet. Det var några av insatserna som föll juryn i smaken när kommunala Gryaab utsågs till Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats 2014.

”Stark och heltäckande cykelsatsning som toppas av en aktiv cykelgrupp och ett tydligt fokus”. Så löd motiveringen när avloppsreningsföretaget Gryaab i helgen tog emot priset som den cykelvänligaste arbetsplatsen i Göteborg, i konkurrens med 150 andra företag i kommunen.

”Cykelgruppen” som nämns i motiveringen är en fyra personer stark och kreativ grupp som tagit fram det ena förslaget efter det andra på hur Gryaabs personal kan stimuleras att i allt större utsträckning låta bilen stå och istället välja mer miljövänliga sätt att ta sig till jobbet.

Tävling för andra året
– Vi anordnade bland annat en egen utmaning i våras där man lagvis fick poäng om man tog sig till jobbet utan bil. Vi har även ordnat så att man, om man vill, får en gratis reflexväst av företaget att ha när man cyklar, säger Gustaf Ernst, processingenjör och medlem i cykelgruppen på Gryaab.

Det var andra året som trafikkontoret anordnade tävlingen för företag med minst tio anställda, och deltagandet ökade med hela 50 procent jämfört med premiäråret. Nykomlingarna hade en extra chans till utmärkelse, i kategorin Årets Rookie, vilken CPAC Systems AB tog hem. ”Stark nykomling med en imponerande stor andel av personalen som cyklar i kombination med entusiastiska cykelambassadörer” löd motiveringen.

Årets Cykelidé stod Chalmers Tekniska Högskola för, med sina planer på en pool för utlåning av elcyklar till alla studenter och anställda. Som väderskydd vill de bygga ett tak med solceller, som ska producera lika mycket eller mer energi som det går åt för att ladda både elcyklar och elbilar. Anläggningen ska kunna utrustas med ett antal mätare som gör det lätt att läsa av producerad och använd mängd el, data som sedan kan användas för olika räkneuppgifter och projekt för studenter.