….marknadskoordinator på trafikkontoret. Vad är det för konstiga parasoller ni har satt upp på Drottningtorget?

– Vi kallar dem cykelträd och har köpt in två stycken från England på försök. Under varje parasoll-tak kan man parkera och låsa fast cyklar, stående på bakhjulet mot mittenstolpen.

– Vi tycker att det är en spännande lösning som också är yteffektiv. Det får plats åtta cyklar i ett cykelträd, som bara tar upp två kvadratmeter.

Är det läge att lansera cykelnyheter nu, mitt i vintern?
– Tja, det finns faktiskt så mycket önskemål på nya cykelparkeringar att vi jobbar året runt med den frågan. Och i det här fallet passar det bra med busväder eftersom vi vill testa om taken, som är tillverkade i återvunnen plast, ger ett bra skydd för cyklarna även i vårt tuffa klimat.

Hur ska ni utvärdera det?
– Bland annat med hjälp av alla cyklister som kan skriva in till vår förslagslåda på nätet, Forslagsladan.nu. Där får man gärna tycka till om de är lätta att parkera i också.

– Vi är lite osäkra på träden, men vill göra ett test. De ser kul ut men de ska ju funka också.

Och ute på Nils Ericsonsplatsen har ni satt upp cykelställ i två våningar. Hur fungerar det?
– Det finns ett handtag på ”övervåningen”, som man drar ner mot sig. Då kommer stället ner och man kan köra på cykeln. Sedan får man hissa upp den med egen kraft.

Blir inte det tungt?
– Inte jättetungt, man får ta i litet. Om vi får in synpunkter på den saken, får vi ta med det i utvärderingen.

– Det roliga är att det redan har lagts ut en instruktionsfilm på Youtube, inte från oss på trafikkontoret utan från en cyklist. Sök på ”Ställ cykeln i stället i stället” på Youtube, så hittar du den!

Men vad är vitsen med att parkera cyklar i två våningar?
– Dels får man plats med fler cyklar på samma yta. Och däruppe blir de svårare att stjäla. Just de önskemålen får vi in från många cyklister: Bygg fler cykelparkeringar vid olika målpunkter i stan, gör dem stöldsäkra och gärna vind- och väderskyddade. Så det jobbar vi med hela tiden.

Hur många nya har ni på gång?
– På lite längre sikt har vi planer för 270 nya cykelställ runt Centralstationen, Nils Ericson-terminalen och Drottningtorget.