Nu blir det hårdare tag mot kollektivtrafikens fuskåkare. I slutet av september testas en helt ny metod – så kallade hållplatskontroller. Det betyder att upp till femton biljettkontrollanter går på spårvagnen i samtliga dörrar och kontrollerar alla resenärer på mindre än en minut.

− Det är första gången vi testar den här typen av biljettkontroller på stillastående vagnar. Tanken är att det ska gå snabbt så att vi inte stör trafiken. Helst ska det inte ta mer än max 60 sekunder, säger Frans Hilton, på Göteborgs Spårvägar.

Vill slippa smitare

Även resenärer som stiger av vid den aktuella hållplatsen kommer att kontrolleras.

− Många kliver snabbt av när de ser att det står kontrollanter vid hållplatsen. Andra stämplar upp sitt kort. Det hoppas vi på att undvika med den här metoden, säger Frans Hilton.

Start i slutet av september

Hållplatskontrollerna ska genomföras vid ungefär fem tillfällen under hösten, med start i slutet av september. Om metoden faller väl ut kan den komma att användas även till våren och dessutom på fler fordon än spårvagnar.

− Det här är ju ett komplement till de metoder vi redan använder. Vi vill göra det på ett så smidigt och positivt sätt som möjligt, så att trafikanterna inte upplever det som ett störande moment, säger Frans Hilton.