Under jul- och nyårshelgerna kör 105 bussar färdtjänst mot normalt ett 70-tal. Trots den förstärkningen får resenärerna vara beredda på att det kan bli en del förseningar. "Det är små marginaler på julafton och nästan omöjligt att köra in förlorad tid i det tajta schema som förarna har", säger Emma Qvarfordt, avdelningschef på Reseservice, Färdtjänsten.

Under måndagen 15 december som var den första dagen då man kunde beställa sin julresa hade man nästan 11.500 inkommande samtal varav 7.000 på det speciella julnumret. En normaldag är antalet samtal mellan 3.000 och 4.000.

– Redan mot kvällen den första beställningsdagen var det slut på rullstolsplatser vissa tider på julafton, säger hon.

Eftersom det av erfarenhet alltid blir ganska många avbokningar på julafton är det en god idé att skriva upp sig på den ”återbudslista” som Färdtjänsten har.

– Vi har folk som sedan manuellt ser till att avbokningar fylls på från den listan, säger hon.

Huggsexa om tiderna

Det är framför allt platserna i rullstolsbuss som är begränsade. Men trots att det är lite av huggsexa om platserna är de allra flesta förstående. Och de flesta får sin resa om än inte precis den tid man önskat.

– Har man haft färdtjänst några år så vet man att det är såhär. Folk är väldigt toleranta tycker jag och det är sällan någon som blir upprörd.

Emma Qvarfordt råder den som beställt färdtjänst under julhelgen eller till nyår att vara beredd när bussen eller taxin är på väg.

– Man får också vara beredd på att det kan bli förseningar och då ska man ta kontakt med trafikledningen som har information om den aktuella situationen.

Inga trappklättrare i Öckerö kommun

Ungefär hälften av färdtjänstbussarna är utrustade med trappklättrare.

Det innebär att man från Färdtjänsten har tvingats skära ned på den servicen till att bara gälla i Göteborgs och Mölndals kommun.

– Om vi behöver åka till exempelvis Öckerö tar det nästan tre timmar för att en person ska använda trappklättraren, men om bussen istället kör i Göteborg hinner kanske fyra-fem personer använda den under samma tid.