Mässa och mötesplats på Bananpiren. Hallå där, Eric Zinn! Du är projektledare och initiativtagare till Göteborgs cykelkulturkalas, som lördag den 27 maj trampar igång på Bananpiren för andra året i rad. Så vad är egentligen cykelkulturkalaset?

30AC.jpg
– Det är en träffpunkt och en mässa för alla möjliga sorters cykelintresserade. Den här gången samarrangerar vi med Hisingens cykelklubb, som ställde upp med funktionärer redan i fjol. Tack vare samarbetet är vi också målområde för cykeltävlingen Hisingen runt, som gör att cirka 3 000 cyklister kommer få ett roligare målområde att röra sig i.

Var kommer namnet ifrån?
– Första gången vi gjorde det här var i samband med kulturkalaset i augusti, så då blev det cykelkulturkalaset. Tyvärr hade vi lite otur med vädret då för det regnade och blåste på oss sådär som det gör i Göteborg ibland, så det som kom var de som är hardcore.

Göteborgs Stad medverkar genom trafikkontoret, vad gör de?
– Vi satsar på en debatt som anordnas av Cykelfrämjandet, tillsammans med trafikkontoret och Naturskyddsföreningen. Sedan hoppas vi också få med arkitekterna bakom det berömda cykelhuset i Malmö.

Vad ska debatten handla om?
– Tanken är att varje organisation ska få möjlighet att lyfta fram sitt eget arbete och så hoppas vi kunna skapa en öppen debatt med alla som är med på mässan. Det finns inte så många tillfällen i Göteborg att diskutera cykling och här finns både motionscyklister, cykelpendlare, familjecyklister och cykelturister på plats.

Vad har ni mer för aktiviteter?
– Vi har bland annat uppvisningslopp för velomobiler och lastcyklar, som känns väldigt symboliskt eftersom de tävlar på den gamla racingbanan för bilar. Sedan hoppas vi kunna bjuda in de bästa på enhjuling för en uppvisning och så har vi paprikaloppet för de yngsta, en cykeltävling där de får låna en cykel och köra en liten tävlingsbana och få medalj. Så det känns som en bra grund till en bra cykeldag och cykelkväll.

3B62.jpg