Onsdag 9 maj lär det bli tomt på bilparkeringen utanför Hjällboskolan. För andra gången i vår väljer de drygt 50 anställda på skolan att ställa bilen för att i stället gå, cykla eller åka kollektivt till jobbet. Och idén fick de av en fantastisk engelsk kvinna…

– Vi har bestämt oss för en bilfri onsdag i månaden, berättar Nils Kaiser, biträdande rektor på Hjällboskolan i Lärjedalen.

”Kan leda till att fler tänker till”

Första gången, 11 april, var det bara en som hade missat den informationen. Alla andra ställde bilen. Och Nils Kaiser räknar med lika bra uppslutning den här onsdagen och nästa gång, 12 juni.

– Absolut! Man kan ju invända att dagen före och dagen efter är det lika fullt med bilar på parkeringen. Men förhoppningsvis ska det här lilla steget leda till att fler tänker till och börjar åka mer kollektivt.

Göteborgs Stad driver sedan en tid kampanjen Nya Vägvanor för att minska bilresandet, särskilt bland de 45.000 kommunanställda. Men det var inte därifrån Hjällboskolan fick inspirationen i första hand, utan från TV-serien Den fantastiska Mrs Pritchard, som handlar om en ”vanlig kvinna” som väljs till premiärminister i Storbritannien.

– Hon bestämmer sig plötsligt för att driva igenom en bilfri onsdag i hela landet. Och när vår rektor Peter Holmqvist såg det i TV fick han lite av en uppenbarelse: ”Det här ska vi göra!”

Visar Al Gores film

Hjällboskolan har, precis som andra kommunala arbetsplatser, en rad kvalitets- och miljömål.

– Men vi tyckte att mål som att minska arbetsresorna med 20 procent eller sänka energiförbrukningen med fem procent är lite för diffust. Att ställa bilen en gång i månaden är mer tydligt, en synlig sak för oss internt, säger Nils Kaiser.

Miljötänket på Hjällboskolan handlar inte bara om en bilfri dag i månaden.

– Till nästa onsdag, när vi inte har bilfri dag, bryter vi dagen lite tidigare och hela personalen ska titta på Al Gores dokumentärfilm om klimathotet, En obekväm sanning. Dessutom har vi fått i läxa att ta reda på hur mycket vatten vi förbrukar på en vecka, det ska vi räkna ihop i samband med filmvisningen, berättar Nils Kaiser.