Hårt tryck på bokningstelefonen. Hallå där Emma Qvarfordt, planeringsledare för serviceresor i Göteborgs Stad. Nu går det att boka julens och nyårshelgens färdtjänstresor. Har många redan hört av sig?

Emma Qvarfordt.

– Ja vi öppnade bokningen den 10 december och väldigt många ringer redan klockan nio den första dagen. Det finns förstås fortfarande möjlighet och vi tar emot bokningar för jul och nyår fram till den 20 december. Men det är klart att ju senare man hör av sig, desto svårare är det att få just den tid man vill ha.

Hur många brukar åka med färdtjänst på jul- och nyårshelgerna?
– På julafton brukar det vara 3000–3500 personer. Det är ungefär lika många resor som vi kör på vanliga dagar, men då är resorna mycket mer spridda över dygnet. På julafton är det många som vill åka på ungefär samma tidpunkt, och det kan vara svårt för oss att lösa.

– Vi har ett särskilt trafikschema på julafton för att i så stor utsträckning som möjligt möta våra kunders behov. Och vi brukar kunna lösa det så att alla får en resa. På nyårsafton används inte färdtjänsten lika mycket, men då vill de allra flesta åka på eftermiddagen och efter tolvslaget. Då kan det vara svårt att få tag på bilar, eftersom trycket på taxibilar då är hårt med alla nyårsfirare.

 Vad ska man tänka på när man bokar?
– För att resan ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att vi får tillräckligt med uppgifter om adresser och vilka behov den som reser har. Till exempel om det finns hiss i huset, om man behöver kod för att komma in och om man behöver trappklättrare. Vi vill också ha telefonnummer till den man ska besöka, så vi kan höra av oss om vi inte hittar eller om det blir förseningar. Det är många som aldrig annars åker färdtjänst, men som gör det en gång per år – på julafton. Då är man ovan vid vilka uppgifter som behövs vid bokningen. Det är bra att ha förberett allt när man ringer och bokar färdtjänstresan.

Hur gör man för att boka färdtjänst för jul och nyår?
– Då ringer man vårt speciella julnummer 031- 41 96 65. Vi har öppet vardagar klockan 9–17. I vanliga fall går det bra att också boka via app och webb, men för resor över jul och nyår ska man ringa oss på julnumret i stället.

Om man ska utanför Göteborg, hur gör man då?
– Det är de som bor i Göteborg och Mölndal som ska boka hos oss, men man får åka till fler kommuner, nämligen till Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Om man ska resa utanför det här området måste man ha rätt till riksfärdtjänst och där var 6 december sista dag för att boka resor.

Nåt annat att tänka på?
– Eftersom trycket är hårt och alla bilar är uppbokade finns också en risk för förseningar som är svåra att hämta in, speciellt om det också kommer snö. Vi hoppas att det finns förståelse för det, och att vi gör allt vi kan för att så många som möjligt ska komma fram i tid och kunna fira helgerna med sina nära och kära.