Över 1000 lån per dag. Göteborgs lånecyklar Styr & Ställ har lånats ut 180.000 gånger i år. På måndagen avslutas säsongen och de 600 cyklarna tas in för vintern. I väntan på våren kommer lånesystemet byggas ut, planen är att ha 61 stationer när cyklarna ställs ut igen den 1 april.

– Fantastiskt att vi kommit upp i 180.000 lån sedan 1 april, säger Jonas Åker, projektledare på trafikkontoret.

20 000:e kortköparen vann livstids årskort
Eftersom säsongen är 174 dagar lång betyder det att cyklarna har lånats mer än 1.000 gånger per dag. Toppen nåddes vecka 33, med över 10.000 lån. En bidragande orsak var säkert att Göteborgs kulturkalas pågick då.

– Men veckorna 31–35 ligger alla högt, med över 8.000 lån. Det tolkar jag som att även turister och andra besökare har hittat cyklarna och gillar dem, säger Jonas Åker.

Under säsongen har mer än 20.000 tredagarsabonnemang (10 kronor) och 2.000 årsabonnemang (250 kronor) sålts under säsongen. Redan i början av oktober kunde den 20.000:e kortköparen utses. Han belönades med livstids årskort!

Ingen skadegörelse
Det företagsabonnemang som lanserades i år, och som innebär att flera anställda kan dela på ett och samma kort, har köpts av 160 företag.

Glädjande är att systemet inte har blivit utsatt för vandalism, stölder eller klotter. Totalt har två cyklar stulits och två terminaler har blivit nerklottrade.

– Det är väldigt bra i en europeisk jämförelse. Annars är det vanligt med en topp av skadegörelse i början, men det har vi inte haft alls, säger Jonas Åker.

Han tror att det beror på att Styr & Ställ-stationerna är centralt placerade, där det rör sig mycket folk. Och en teknik som gör det svårt att stjäla cyklarna.

Ska vara helt utbyggt våren 2013
– Men framför allt tror jag det beror på att cyklarna har blivit väl mottagna av göteborgarna, folk är måna om dem, säger Jonas Åker.

När säsongen nu avslutas, består systemet av 51 stationer med cirka 600 cyklar. Men utbyggnaden går vidare, tillsammans med företaget JC Decaux, som snart ska leverera en detaljerad statistik till trafikkontoret.

– Då ska vi sätta oss ner och se vilka stationer som är mest eller minst populära, för att se var och hur vi ska bygga ut nästa år, eller kanske flytta någon station, säger Jonas Åker.

Planen är att det ska byggas ytterligare tio stationer under vintern, så att det finns 61 i april nästa år. Helt utbyggt ska systemet vara våren 2013. Då ska det finnas 1.000 cyklar på 70 – 80 stationer.