Den första italienska provserievagnen av modellen Sirio som skulle börjat köra i Göteborg i december blir tre månader försenad. Det har den italienska spårvagnstillverkaren Ansaldobreda meddelat till Trafikkontoret i dagarna. "Den kommer inte före jul som avtalat utan snarare framåt vårvintern", säger kollektivtrafikchefen på Trafikkontoret, Bernt Nielsen.

– Jag har sett vagnen som de håller på att skruva ihop nere i Italien och jag kan förstå att den inte kommer i år. De hinner aldrig få den klar. Vi kan inte vänta väldigt länge med att få nya vagnar, men några månader hit eller dit spelar ingen roll. Det är lite snullet att den inte kom i tid men vi får en bättre vagn än en som forcerats fram, säger Bernt Nielsen.

Rätt till kompensation

Och att provvagnen är försenad ska inte påverka leveransen av de serietillverkade vagnarna som ska komma till Göteborg i slutet av nästa år. Trafikkontoret har beställt totalt 40 nya spårvagnar och den sista ska vara levererad i slutet av 2005.

– Vi har ett kontrakt som talar om att försenade leveranstider innebär någon form av kompensation från leverantören.

Många krav på funktionen

En fullskalemodell av den nya spårvagnen, en så kallad mock-up, har visats för göteborgarna vid några tillfällen. Modellen togs fram för att man ska kunna pröva och fastställa de cirka 90 funktionskrav som står i kontraktets specifikation.

Den nya spårvagnen ska vara bekväm för både sittande och stående resenärer. Genom att golvet är lågt rakt genom hela vagnen ska den vara lätt att gå på och av och ha gott om plats för barnvagnar, rollatorer och rullstolar.