Sju bidrag tävlar. Mellan 29 augusti till 17 september kan göteborgarna kika närmare på hur den konstnärliga utformningen av Västlänkens stationer Korsvägen och Haga kan komma att se ut. Utställningen ingår i den internationella konsttävlingen Kronotopia. I oktober tillkännager juryn de två vinnande förslagen.

För att få fram förslag till den konstnärliga utformningen av Västlänkens stationer samarbetar Trafikverket med Statens konstråd i den internationella konsttävlingen Kronotopia. Under våren fick konstnärer från hela världen möjlighet att presentera sig i en prekvalificering.

– Det var ett mycket bra gensvar. Hur många som deltog är hemligt, men i jämförelse med upphandlingen av Olskroken planskildhet och Station Centralen var intresset ungefär dubbelt så stort, säger Anni Renfors på Trafikverket som är specialist i arkitektur för Västlänken.

Åtta konstnärer – vilka är ännu hemligt – fick i uppdrag att ta fram idéförslag. Sju bidrag kom in, och dessa visas nu på Stadsmuseet under nästan tre veckor.

Konsten blir integrerad
Det är ovanligt att konstnärer får vara med så tidigt i processen, men har stora fördelar, tycker Anni Renfors.

– Det blir lättare att göra en integrerad lösning av konsten. Konsten blir inte ett tillägg i en redan färdig byggnad, säger hon.

En stor del av invånarna i Västsverige kommer att använda Västlänken i sin vardag. Stationsmiljöernas utformning blir därför oerhört viktig, anser Anni Renfors.

– Konstens uppgift i projektet är att ge Västlänkens miljöer en egen och unik identitet, en berättelse bortom järnvägsteknik och ren funktion. Vår erfarenhet är att dessa miljöer uppskattas över tid och utsätts för mindre vandalisering. På lång sikt är det en god investering. Som Sveriges största byggherre har Trafikverket ett ansvar att bygga hållbara stationsmiljöer för framtiden. Det vi bygger nu blir en del av vårt kulturarv.

Tidigare vinnare
De sju bidragen presenteras på utställningen på två till fyra A1 i liggande format på väggen. I vissa fall finns även materialprover.

– Vi kommer även ta tillfället i akt att visa det pågående arbetet med den konstnärliga utformningen av Centralen och Olskroken.

Vinnarna för station Haga och Korsvägen presenteras i början av oktober.