Förbudet mot motordriven fordonstrafik på Korsgatan mellan klockan 11 och 24 har inte visat sig tillräckligt effektivt. Nu sätts så kallade pollare upp, för att hindra bilarna från att komma in. Än så länge sköts de manuellt, men en automatisk lösning kan vara på gång.

Det var i april i år som Korsgatan tillsammans med Kungsgatan fick en strängare reglering, som ”riktiga” gågator. Där får motorfordon bara ta sig fram för nödvändiga ärenden, det vill säga till de boende, sjuktransporter eller varuleveranser.

Hastigheten får inte vara högre än gångfart, alltså cirka fyra-fem kilometer per timme, och parkering är bara tillåten på särskilt markerade platser.

Dessutom infördes ett totalt förbud mot att stanna och parkera mellan klockan 11.00 och 24.00, vilket alltså gör att inte heller varuleveranserna är tillåtna under den tiden.

Sämre på Kors- än Kungsgatan

– Den obehöriga trafiken på Kungsgatan har minskat med 55 procent, men på Korsgatan är det fortfarande allt för mycket trafik, säger Magnus Jäderberg, projektledare för godstrafik på trafikkontoret.

Även parkeringsvakterna kan intyga att efterlevnaden har varit låg, trots risken för 1.000 kronor i böter vid överträdelse.

– Det har i och för sig blivit bättre, men det är fortfarande många som inte bryr sig om skyltarna. Fast distributörerna har varit lättare att prata med än butiksägarna, vi har tyvärr råkat ut för två fall av våld mot tjänsteman när vi gjort vårt jobb, säger parkeringsvakten Jonas.

På grund av problemen kommer Korsgatan från och med idag att stängas av för motordriven fordonstrafik mellan kl. 11.00 och 24.00, mellan Södra Hamngatan och Södra Larmgatan/Kungstorget.

Dyra automatiska pollare

Avstängningen sker med hjälp av så kallade pollare, en slags stolpar som åtminstone under 2009 kommer att sättas upp och monteras ned de aktuella tiderna av patrullerande parkeringsvakter.

– Pollarna är till för att förstärka regelverket och kan mycket väl komma att ersättas av automatiska varianter längre fram. Vi har redan två sådana på Avenyn, de är betydligt dyrare, uppemot 400.000 kronor paret, säger Magnus Jäderberg.

Pollarna som stänger av Korsgatan är av stabilt material, dock inte hårdare än att de viker sig för utryckningsfordon som snabbt behöver komma fram.