Med fyra kanonskott, specialkomponerad trumpetfanfar och stor vattenspruta till havs förklarade kung Carl XIV Gustaf Vrångös nya hamn som officiellt invigd. Uppskattningsvis 2.500 personer hade på fredags- eftermiddagen samlats för att se invigningen av den nya hamnen som bland annat fått vågbrytare av sprängsten från den breddade farleden in till Göteborg.

I en snabbgående Stridsbåt 90 anlände kung Carl Gustaf till ett något mulet Vrångö och välkomnades av bofasta och tillresta öbor och körsång med Vrångös skol- och förskolebarn.

5510.jpgBland de församlade gästerna fanns också kommun- styrelsens ordförande Göran Johansson och landshövding Göte Bernhardsson.

Dubbel lösen med kanon

I invigningstalet hyllade kungen det öppna landskapet i Göteborgs skärgård som för dagen också bjöd på ett lätt regn.

I stället för traditionell bandklippning tryckte kungen sedan ner handtaget på en detonator och avfyrade dubbel lösen, två gånger två skott från kanon, och trumpetaren Salomon Helperin spelade sin specialkomponerade fanfar.

Efter mer än ett och ett halvt års omfattande arbete med både muddring och undervattens- sprängningar står nu Vrångös nya hamn klar med två nya vågbrytare, tillägg- ningsbryggor och ny trafikbrygga.

Större utrymme för yrkesfisket

Vrångö har förutom en färja som förser hela södra skärgården med transporter också åtta-nio registrerade fiskebåtar. Dessa har nu flyttat till den nybyggda hamnen som också är ny gästhamn. Den inre hamnen har moderniserats och renodlats för småskaligt kustnära fiske.

För finansieringen av hamnutbyggnaden står sjöfartsverket, fiskeriverket, fastighetsnämnden, Styrsö stadsdelsnämnd, Göteborgs Hamn och EU:s strukturfonder och även Vrångös hamnförening och bysamfällighet.

Vrångö som ingår i Styrsös stadsdelsförvaltning har i dag cirka 380 bofasta invånare.

271E.jpg

Vrångöborna hade gått man ur huse för att se kungen inviga den nya hamnen. Foto: Anette Arnoldson