I veckan öppnas en ny gastankstation i Partille. Därmed har bilister med gasdrivna fordon fått tre nya tankställen sedan årsskiftet.

OBS: du läser just nu en artikel ur Vårt Göteborgs nyhetsarkiv, publicerad  2003-05-20

Nu finns det sammanlagt nio gastankstationer i Göteborg med omnejd. De tre senaste tillskotten ligger på Deltavägen på Hisingen, i Brodalens industriområde i Partille och i centrala Lerum. Det går också att tanka gas i Mölndal, Trollhättan, Borås och Skövde.

Västsverige ledande

I Sverige rullar för närvarande 3.300 gasdrivna fordon varav närmare 2.000 finns i Västsverige.

– Personbilarna är flest, men en stor del av bussflottan är numera gasdriven, de nya stombussarna har blivit en succé, säger Bernt Svensén på Business Region Göteborg.

Renovas bilar och en hel del kommunala fordon och taxibilar körs också på gas. Metangasen i de västsvenska gasbilarna utvinns bland annat ur avloppsslam från Ryaverket

Lägre driftskostnader

För tjänstebilar är förmånsvärdet 20 procent lägre. Den som kör en gasdriven bil parkerar dessutom gratis i Borås, Göteborg, Mölndal, Skövde och Trollhättan.

En gasdriven bil kostar mellan 35.000 och 45.000 kronor mer i inköp, men driftskostnaderna är å andra sidan drygt 30 procent lägre än för en vanlig bil.

– Det är attraktivt för många, ekonomin är förstås en viktig drivfjäder. Vi vill successivt bygga ut infrastrukturen för gasdrivna bilar och siktar på mellan 35 och 50 tankstationer år 2006, säger Bernt Svensén.