Frihamnsporten ny busshållplats. Från att ha varit ett relativt ödsligt hamnområde har Frihamnen börjat fyllas med liv. Från och med söndag den 14 december blir det lättare att ta sig in i området, då bussarna som kör mot Lindholmen stannar vid nya busshållplatsen Frihamnsporten. Älvstranden utveckling firar genom att bjuda på fika på en restaurang i kajskjul 107.

Från och med söndag slutar buss 16 att svänga höger i rondellen vid Frihamnen. Istället kör den rakt fram och tar en liten sväng genom Frihamnsområdet innan den återgår till den gamla färdvägen på Lundby Hamngata.

– Vi tycker att det är fantastiskt bra. Det är en viktig del i den utveckling som kommer ske i området, säger Elin Asplind, kommunikationsstrateg på Älvstranden utveckling.

Mer verksamhet för varje år
Idag finns ett antal arbetsplatser i området, bland annat ett bussföretag, en konstauktionsfirma och en radiostation. Sedan något år rymmer Frihamnen även en rad nya fritids- och nöjesverksamheter – bland annat en rollerderbybana, en sandstrand och en nattklubb. I februari planerar Göteborgs Stad att inviga en bastu som kommer vara öppen för allmänheten.

– Det är en del i att få folk att komma till platsen redan nu, innan det är en stadsdel som man kan bo och leva i, säger Elin Asplind.

Göteborgs Stad håller på för fullt med planeringen av framtidens frihamnsområde. På sikt är det tänkt att rymma 15 0000 bostäder och lika många arbetsplatser. 2017 planeras det första bygget starta och 2021 ska en jubileumspark stå färdig, lagom till Göteborgs 400-årsjubileum.

Otillgänglig spårvagnshållplats
Sedan tidigare finns en spårvagnshållplats vid Frihamnen. Men för att nå in i området måste de som kliver av där gå över en viadukt med trappor. Därmed går hållplatsen inte att använda för resenärer med rullstol eller barnvagn.

– Spårvagnshållplatsen ligger en bit bort och det är inte helt enkelt att hitta, många blir lite förvirrade. Busshållplatsen gör att man kommer in i området på ett annat sätt, säger Elin Asplind.

Bussarna 16, 16X, 45 och 402 börjar köra den nya färdvägen på söndag 14 december. Mellan 11-15 bjuder Älvstranden utveckling på fika restaurang Runegård & Hvit i Kajskjul 107.

Busshållplatsen har ännu inte fått väderskydd, de kommer på plats i januari.