Högre beläggning än på vardagar. Införandet av flexlinjer på lördagar har blivit en stor succé, både vad gäller kundnöjdhet och beläggning i bussarna. Därför startas från och med lördag fyra nya linjer, som täcker en större del av Göteborg.

– När vi intervjuat resenärerna är det många som sagt ”Äntligen!” om de flexlinjer som infördes för ett år sedan. Och beläggningen har varit fantastisk, på vardagar har vi som mål att ha fyra till fem resenärer per fordon och timme, men på lördagar har vi haft närmare sju resenärer per timme, och ofta har bussen varit full, med tio resenärer, säger Bright Olausson, trafikutvecklare på Göteborgs färdtjänst.

Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och vem som helst får åka med, bara man bokar tid och mötesplats innan, på nätet eller via telefon. Bussarna är lite mindre, kör i begränsade områden och kan komma närmare än annan kollektivtrafik.

Fem linjer blir nio
– Hela idén med flexlinjen är ju att öka tillgängligheten och då är det viktigt att kunna tillhandahålla den servicen även på helger. Eftersom det blivit så uppskattat ökar vi nu linjerna från fem till nio stycken på lördagar, säger Bright Olausson.

De nya linjerna trafikeras med en buss vardera och rullar mellan klockan 10 och 15. Sträckningen är lite annorlunda än resenärerna är vana vid från vardagarna men omfattar Centrala Angered, Majorna-Haga, Tynnered-Älvsborg och Örgryte-Härlanda.

Sedan tidigare finns flexlinjer med lördagstrafik i Backa, Centrum, Centrala Hisingen-Biskopsgården, Högsbo-Sisjön och Kortedala. De nya lördagsflexlinjerna börjar köra 1 september.