Nu skärper trafikkontoret reglerna för hur göteborgs motorcyklister får parkera. Från den 20 april är det inte längre tillåtet att parkera bågen bredvid ett cykelställ. "Göteborg är enda kommunen i landet som tillämpat den regeln. Nu vill vi bereda plats för mer cyklar i stället", säger Hans Magnusson, parkeringschef på trafikkontoret.

Cyklisterna blir fler och fler, en positiv trend som kommunen vill värna, men som också innebär krav på fler avställningsplatser. Att MC-förare fått parkera sina hojar bredvid cykelställ har därför blivit ett problem. Dessutom har andra kommuner klagat.

Felparkeringar i andra städer

– De göteborgska motorcyklisterna har inte förstått att ”cykelställsregeln” bara gällt här, så det har orsakat en del felparkeringar i andra städer, säger Hans Magnusson.

Från och med den 20 april följer Göteborg efter och håller sig till lagen. Beslutet innebär att motorcyklisterna hänvisas till ordinarie parkeringsplatser för motorfordon, gratis eller avgiftsbelagda. Då uppstår ett nytt problem – vad gör man av p-biljetten som motorcyklist?

Tillämpas försiktigt till en början

Trafikkontoret rekommenderar att man lägger biljetten i en kartficka på packväskan, eller låter göra en särskild hållare som kan fästas i låsbygeln.

– Det är ungefär samma problem för dem som kör en öppen bil. Det finns ju flera sätt att betala på i dag, till exempel med mobiltelefon. Då ska man ha en dekal fäst på motorcykeln som informerar om detta, säger Hans Magnusson.

Den nya regeln kommer att tillämpas lite försiktigt i början. Ingen hetsjakt på felparkerade motorcyklister är inplanerad i nuläget.

60 avgiftsfria p-platser för mc

– Vi kommer att sätta informationslappar på de motorcyklar som parkerats fel, utan att bötfälla till en början. Så gör vi alltid i samband med regeländringar.

I dag finns ett 60-tal avgiftsfria parkeringsplatser som är reserverade för motorcyklar. Trafikkontoret kommer att följa det ökade behovet av sådana platser.