Bättre kartmaterial. Snart även i app. Aldrig har det var lättare att cykla i Göteborg än sommaren 2014. Via sajten trafiken.nu kan stadens cyklister nu via surfplatta, eller kanske ännu hellre via mobiltelefonen, snabbt och enkelt hitta bästa resvägen.

4D4E.jpgMånga vana Göteborgscyklister har säkert redan tidigare stiftat bekantskap med sajten trafiken.nu. Den stora nya förbättringen är att man via sajtens funktion ”Cykelplaneraren” nu kan surfa in och detaljerat uppge vilken sträcka man vill cykla, för att sedan snabbt och smidigt få ett förslag på bästa färdväg.

Man placerar sin utgångspunkt på kartan och flyttar sedan några ikoner för att beskriva sin tänkta resa. Och vips presenteras ett förslag.

– Man får bättre och mer utförlig information än tidigare. Till exempel berättar Cykelplaneraren om höjdskillnader, och dessutom är kartmaterialet uppdaterat, säger Eva Eriksson som är marknadskoordinator på trafikkontoret och fortsätter:

– Under hösten hoppas vi också kunna presentera samma service via appen Cykelstaden, säger Eva Eriksson.

Styr & Ställ – en stor succé
Cykelstaden Göteborg har nu sådan medvind att det inte alltid är helt lätt att hänga med. Ett bra exempel är satsningen på lånecyklarna Styr&Ställ.

Under 2013 användes cyklarna 160 000 gånger från 1 mars till 30 juni. I år har cyklarna använts 260 000 gånger under motsvarande period.
7C0A.jpg
En enorm framgång på många sätt, men som en följd av den kraftiga efterfrågan har översynen drabbats av barnsjukdomar. Vid en rad tillfällen har det till exempel varit fullt av cyklar i flera stationers ställ vilket lett till att den cyklist som försökt lämna tillbaka sin Styr&Ställ-cykel tvingats söka sig vidare till andra stationer för att bli av med sitt fordon.

– Jag känner till problemet och det är inte alls bra. Vår entreprenör ska ha regelbunden kontroll på stationerna så att det alltid finns både cyklar och lediga platser. Dom måste helt enkelt sätta in fler bilar och mer personal, konstaterar Eva Eriksson.

En stor utmaning för cykelstaden Göteborg blir i höst också att försöka få stadens trafikanter att visa varandra mer hänsyn och respekt.

– Det är både viktigt och jobbigt, särskilt som det ju är en typ av problem som vi inte kan bygga bort, säger Eva Eriksson.