Belönas för långsiktig satsning. Årets mest cykelvänliga arbetsplats i Göteborg blev stadens egen miljöförvaltning. Priset motiveras bland annat med att förvaltningen har en tydlig långsiktig ambition att underlätta en hållbar livsstil för sina medarbetare.

Bakom tävlingen, som funnits sedan 2013, står trafikkontoret. I fredags fick miljöförvaltningens anställda Stefan Carlsson och Ulrik Fallström ta emot årets pris.

”Håller i och håller ut”
– Det finns inget sånt här som skulle fungera utan medarbetare som är med på noterna. Vi har turen att ha medarbetare som redan är vänligt inställda till att cykla. Dels är det miljöperspektivet som slår igenom, dels för att de tycker att det är roligt och en bra motionsform. Det tror jag är framgångsreceptet – motiverade medarbetare, säger Ulrik Fallström.

I samband med utdelningen sa han också att han tror att förvaltningen får priset för ”lång och trogen tjänst”. Eller, som det står i prismotiveringen: ” Miljöförvaltningen Göteborgs Stad får utmärkelsen för att arbetsplatsen håller i och håller ut, med en tydlig och långsiktig ambition att underlätta en hållbar livsstil för sina medarbetare. De ligger alltid i topp och uppfyller i år samtliga kriterier utom två.”

Flera kategorier
Priser delades även ut i kategorierna ”Årets rookie” och ”Bästa cykelidé”, med vinnarna Nya Varvets skola respektive White arkitekter. Priset till Nya Varvets skola motiveras med att de genomfört ”en tydlig och bred satsning på trafiksäkerhet, miljö och hälsa som omfattar både anställda och elever”. Cykelidén som White arkitekter prisas för är att de omvandlat p-platser för bilar till cykelparkeringar, med målsättningen att på sikt skapa en ”permanent cykellounge” i sitt garage i centrala Göteborg.

De tre vinnande arbetsplatserna belönas med ära och ett stort diplom. Vinnaren i kategorin ”Bästa cykelidé” får dessutom ha en vandringspokal tills nästa års prisutdelning.

Alla arbetsplatser i Göteborg med minst tio medarbetare kan kostnadsfritt anmäla sig till satsningen ”cykelvänlig arbetsplats”. Beroende på hur väl man uppfyller ett antal kriterier kan arbetsplatserna tilldelas upp till tre stjärnor och kan också få en kostnadsfri emaljskylt för att visa upp sin cykelvänlighet.