Upptäckten av den befarat skarpladdade minan i Göteborgs Fiskhamn fick stora konsekvenser för trafiken på land - men något större avbräck för kommunala bolaget Göteborgs Hamn innebär händelsen inte. Verksamheten i oljehamnen avstannar dock tillfälligt när minan på fredagsförmiddagen bogseras ut till havs för att sprängas.

– De som drabbats hårdast på sjösidan är nog rederierna som har trafik till och från Vänern. Fyra fartyg på nedgång fick under torsdagen stanna till i Frihamnen, berättar hamnkapten Jörgen Wallroth.

– Även en båt på väg in i Göta Älv tvingades vänta, tillägger han.

Liten påverkan i ytterhamnarna

Också färjerederiet Stena Line har drabbats, genom att vissa avgångar fått ställas in och båtar destinerats om.

– En färja fick gå tom från Göteborg till Frederikshavn och många passagerare avbokade sina resor. Det innebär självklart kostnader för oss, men vi vet ännu inte hur stora, säger Joakim Kenndal, Stena Lines informationschef.

Styrsöbolaget, som kör Älvsnabben, fick ställa in samtliga turer under torsdagsförmiddagen och trafikerade därefter enbart sträckan Rosenlund – Lindholmen. Från lunchtid fredag räknar man med att trafiken ska flyta normalt igen.

– Lastning och lossning i ytterhamnarna har dock inte påverkats i någon större utsträckning, säger Jörgen Wallroth på Göteborgs Hamn.

Fotnot:
Minan sprängdes vid Rivö klockan 13:04 utan problem.