Miljöchef Anders Roth på trafikkontoret blev på torsdagen utsedd till årets kommunaltekniker. Motiveringen är att han envist arbetat med att ta fram en miljövänlig resepolicy och jobbat för att få göteborgarna att ställa bilen.

–Jag är jätteglad. Årets kommunaltekniker låter kanske lite speciellt om man inte är i branschen, men det är en ganska stor yrkesgrupp där alla de tekniska förvaltningarna ingår, säger Anders Roth.

I motiveringen till priset står bland annat att Anders Roth envist och engagerat arbetat för att förbättra miljön i Göteborg.

Bland annat har han varit drivande i att ta fram en föredömlig och flerfaldigt prisbelönt resepolicy och försökt få till stånd skatteregler som uppmuntrar människor att ta sig till jobbet med cykel eller kollektivtrafik istället för bil.

Plånboken motarbetar miljövänlighet

Själv betonar Anders Roth att priset inte bara är till honom personligen utan går till hela trafikkontoret.

–Det är för ett arbete som hela trafikkontoret drivit i ett antal år, med att försöka ändra resvanorna i Göteborg och i resten av landet också.

Anders Roth tycker det är fel att skattereglerna idag inte uppmuntrar människor till ett miljövänligt beteende.

–Varför får man som arbetsgivare ge sina anställda ett gymkort, men inte en leasingcykel för att kunna ta sig till och från arbetet?

Uppmärksammad resepolicy

Hans arbete har än så länge inte lett till några konkreta förändringar av skattereglerna.

–Men det har skett en mental förändring och frågan har kommit upp på dagordningen.

Trafikkontorets egen resepolicy har redan fått flera utmärkelser i Sverige och internationellt.

–Vi var tidigt ute med att upphandla en bilpool. Många kommuner har tittat på hur vi gjorde upphandlingen och följt efter.

Resepolicyn stimulerar de anställda att använda cykel och kollektivtrafik till och från jobbet. Vill de ha en p-plats får de betala den själv. Trafikkontoret bjuder på ett busskort för de som åker kollektivt och betalar leasingavgiften för en cykel.

–Våra anställda blir förmånsbeskattad, men det är billigare än om de köper en egen bra cykel, säger Anders Roth.