Tävlingen fortsätter till 30 augusti. Ungefär ett 60-tal personer finns nu föreslagna till titeln Göteborgs bästa granne. I september koras segraren. Men redan på torsdagen prisades Bertil Bergquist, en av dem som lämnat förslag.

Bertil Bergquist, 84 år, bor i en villa på Skinteboplatån, nära Amundön, söder om stan. På torsdagen fick han besök av Carin Kling på trafikkontoret, som överräckte en kratta och en lövkorg, belöningen för att han deltagit i tävlingen genom att nominera en av sina grannar.

– Han personifierar verkligen uttrycket ”god granne”, han är enastående, säger Bertil Bergquist.

– På vintern erbjuder han sig att skotta snö eller sanda åt mig och han frågar alltid: ”Är det verkligen inget annat du behöver hjälp med? Det är bara att säga till!”

– Han är fenomenal, jag tror inte att det finns nå´n annan granne som är så duktig och medmänsklig, säger Bertil Bergquist.

Går bra att fortsätta nominera grannar
Han fick sitt pris efter lottdragning bland dem som lämnat förslag under april månad. Ända fram till 30 augusti går det bra att föreslå grannar som är värda den hedervärda titeln Göteborgs bästa granne. Och bor man i hyreshus går det lika bra att föreslå sin fastighetsskötare.

Tävlingen drogs igång i februari av tre kommunala förvaltningar: trafikkontoret, kretsloppskontoret och miljöförvaltningen. Syftet är att visa upp goda exempel och att sprida kunskap om att vi alla har ett delat ansvar för sådant som att skotta snö, sanda på trottoarerna och att klippa häckar så att de inte hindrar gående eller skymmer sikten på ett trafikfarligt sätt.

Vinnaren utses av en jury, som får bedöma vilken motivering som är bäst, sedan de fyra tävlingskriterierna har uppfyllts (se fotnot!)

Förstapriset är en grillfest, värd 5 000 kronor, som mästerkocken Bengt Sjöström kommer hem till segraren och tillagar.