Ska minska räckviddsångest. Göteborg kommer snart att kunna erbjuda fyra nya snabbladdningsstationer för elbilar. Först ut är stationen utanför Göteborg Energi i Gårda som just nu sluttrimmas för att ta emot stadens elbilspionjärer.
Redan i november 2011 installerades Göteborgs första snabbladdningsstation för elbilar på Ringön. Sedan dess har Göteborgs Stad tagit ett stort steg mot kommunfullmäktiges uttalade mål att ha 100 elbilar i drift 2015.
– Dit når vi redan i år, säger Gatubolagets vd Ove Erikson, som ofta och gärna själv väljer elbil när möjlighet ges.
En elbil ska till vardags laddas genom så kallad normalladdning. I Göteborg finns det idag över 200 stationer för normalladdning, och de blir ständigt fler.
Räddning i en krissituation
De kompletterande snabbladdningsstationerna ska i första hand ses som räddare i nöden. På 30 minuter ger stationen 80 procentig laddning och gör det möjligt att köra i ytterligare en halvtimme.
– Allt för att skapa trygghet så att man kan lösa situationen om det skulle bli kris. Dessutom är det förstås bra att de syns i stadsbilden och på så sätt skapar intresse för elbilen som ett alternativ, säger Anette Thorén som är projektledare för miljöfordon på trafikkontoret.
Inom kort kommer den första nya snabbladdningsstationen, utanför Göteborg Energi i Gårda, att invigas. Under september tas ytterligare två i bruk: en vid Angered Arena och en på Heden. En fjärde station följer strax därefter vid Marconimotet i Västra Frölunda.
Brett samarbete
– Under 2013 är det gratis att använda snabbladdningsstationerna, men från och med nästa år kostar det en peng – man kan se det som en parkeringsavgift eftersom man står på parkeringsbolagets mark., säger Ove Erikson och fortsätter:
– Det är inget konstigt att köra elbil – det är precis som att köra vilken annan bil som helst. Och de medarbetare i staden som får möjlighet att prova kommer snart att inse att det ur ett miljöperspektiv är överlägset. Man önskar bara att det redan nu fanns fler modeller att välja mellan.
Satsningen är ett samarbete mellan Gatubolaget som äger laddningsstationerna, Parkeringsbolaget som äger marken, Göteborg Energi som drar fram strömmen och trafikkontoret som anvisar lämpliga platser.