Ska få fler att cykla. Tre stationer med Styr & Ställ-cyklar har öppnat i Backa. De finns på Körkarlens gata, Selma Lagerlöfs torg och Backa kyrkogata. “Det är en del i vår satsning att få fler att börja cykla i Backa”, säger Emma Edvardsson, planeringsledare på trafikkontoret Göteborgs Stad.

Backa ingår i projektet pilotområde cykel. Det är ett uppdrag från kommunfullmäktige som handlar om att få fler att cykla.

– Då är Styr & Ställ ett sätt. Det finns tre stationer i Backa nu och det kommer tre till under våren och sommaren.

Dialog och infrastruktur

Projektet består av tre delar där Styr & Ställ är en del. De andra två delarna handlar om att påverka beteenden och förbättra infrastrukturen.

– Vi jobbar med dialog för att få fler att cykla och var nyligen ute och pratade med Backaborna. När det gäller infrastruktur handlar det om att göra enkla förändringar för att göra det lättare att cykla.

Kan mäta antalet resor

Med Styr & Ställ går det att mäta hur många resor som görs. Det finns inga mål uppsatta om exakt hur många resor som ska göras från varje station, men förhoppningen är att cyklarna ska bli välanvända.

– Vi har en möjlighet att flytta stationerna om vi upptäcker att någon är helt fel placerad. Man får gärna hör av sig till oss i fall man har synpunkter på stationsplaceringarna, vi vill att det ska bli så bra som möjligt (se kontaktuppgift nedan).

Få hjälp på Cykelns dag

Den 3 juni är det Cykelns dag (se faktaruta) och då har trafikkontoret personal på plats på Selma Lagerlöfs torg. De visar hur cyklarna fungerar, kan hjälpa till med registrering och att köpa säsongskort till lånecykelsystemet.

– Hela helgen, 3-5 juni, öppnar vi upp systemet. Då får alla som är registrerade eller registrerar sig en gratis resa i upp till 30 minuter. Det gäller inte bara i Backa utan i hela staden, säger Emma Edvardsson.

Styr & Ställ finns i Backa till och med hösten 2023. Även Majorna och Kungsladugård ingår i projektet pilotområde cykel.