Felanmälan, cykel-p och serviceställen. Med trafikkontorets nya app är det enkelt att hitta till närmsta serviceställe eller cykelparkering. Men det går också att göra felanmälningar under resans gång – skicka ett foto till trafikkontoret som både får en bild av problemet och de geografiska koordinaterna för att hitta dit.

2011 lanserade trafikkontoret Punkapp som hjälper cyklister att hitta till Styr & Ställ-stationer och serviceställen. Nu ersätts den av Cykelstaden, en app som försetts med en rad nya funktioner.

– Förutom att den alltid ger uppdaterad information – till exempel om hur många cyklar som är lediga vid en viss Styr & Ställ-station – har appen interaktiva funktioner som förbättrar vår kommunikation med cyklisterna, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

En av de stora nyheterna är tjänsten för felanmälan av skador eller hinder längs cykelvägen.

Felen åtgärdas snabbare
– Det kan vara en korsning som inte är säker eller ett hål i cykelbanan. Med hjälp av appen kan cyklisten fotografera problemet och skicka anmälan till vår kundtjänst. Gör man det direkt från platsen får vi dessutom de geografiska koordinaterna. Vi ser exakt var felet finns och kan åtgärda det snabbare, säger Eva Eriksson.

I en senare version av Cykelstaden ingår också Min Cykeltur, som gör att cyklisterna kan välja att visa sina cykelresor.

Cyklisterna ger underlag för förbättringar
– Den informationen används sedan för att ta fram cykelstatistik, en mer tillförlitlig metod än enkätfrågor. Cyklisterna tar inte alltid de resvägar som de uppger när de svarar på frågor, säger Eva Eriksson.

Tanken med de interaktiva funktionerna är att dialogen med cyklisterna ska öka. Förhoppningen är att det ska leda till att Göteborg utvecklas till en riktigt bra cykelstad.

Cykeltips på vägen
Men den nya appen ger också cyklisterna användbar information under cykelturen. Förutom närmsta serviceställe, pumpstation, cykelparkering och Styr & Ställ finns en länk till Cykelreseplaneraren som ser till att man hittar bästa cykelvägen för sträckan.

Appen Cykelstaden går att ladda ner gratis via Appstore. Än så länge är den endast tillgänglig för iphones.

– Vi vill se till att allt fungerar som det ska och åtgärda eventuella barnsjukdomar innan den släpps för andra typer av smartphones, säger Eva Eriksson.