Johanneberg nästa. Åtta elcyklar och ett avancerat garage. Det är vad som högtidligen invigs på Lindholmen Science Park under fredagen, och sedan är Göteborgs första elcykelpool igång. Om en knapp månad öppnar en likadan i Johanneberg.

På utsidan må den likna ett ovanligt tjusigt skjul för kundvagnar på en stormarknad, med sitt välvda tak och tryckimpregnerade trä på fasaden, men invändigt är stationen ett ovanligt avancerat garage för åtta elcyklar, redo att lånas ut.

– Men det rymmer inte bara cyklar, utan här får man även ut en hjälm och till och med regnponcho, om det skulle behövas, säger Gunnar Ohlin, projektledare på Lindholmen Science Park AB.

De åtta elcyklarna är av ”vanlig” modell, det vill säga sådana som numera går att köpa i de flesta cykelaffärer och har blivit allt vanligare på våra gator och cykelvägar. Det helautomatiska garaget, däremot, är en unik lösning där elcyklarna hänger stöld- och väderskyddade och laddas med hjälp av solpaneler. Med en enkel knapptryckning i mobilen får resenären ut elcykeln, som hissas ned automatiskt ur garaget.

Rätt fordon vid rätt tillfälle
Företagen Off Course och Move About har tillsammans tagit fram den unika elcykelpoolen som en del i samverkansprojektet Elmob. Projektet leds av Lindholmen Science Park på uppdrag av Göteborgs Stad och ska underlätta hållbart resande i Göteborg med hjälp av elektrifierade, delade transportlösningar. Sedan tidigare har man som medlem i Move About ingått i deras pool för elbilar, som det till exempel finns två av på Lindholmen Science Park, och nu kan man även boka elcyklarna via samma boknings- och betalsystem.

Finessen är att elcyklarna fyller en viktig funktion, som komplement till elbilarna i poolen. Det gäller helt enkelt att välja rätt fordon vid rätt tillfälle, det vill säga elcykel för kortare sträckor och elbil för de längre.

– I en elcykelpool blir kostnaden per resa betydligt lägre än de flesta andra alternativ för företag och organisationer. Med en kombination av elbilspool och elcykelpool kan företag få en transportlösning som har minimalt med utsläpp och kan dessutom sänka totalkostnaden jämfört med dagens transporter, med milersättningar, taxi, hyrbil, företagsbilar och annat. Detta bör underlätta processen betydligt att få ut elfordonspooler till fler organisationer, säger Gunnar Ohlin.

Invigningen av elcykelpoolen äger rum på Lindholmspiren 3-5 fredagen 23 oktober kl 12.30.