Billigare att parkera kort tid. Shopping, restaurangbesök eller en fika på stan. P-bolaget ändrar avgifterna för 220 p-platser på Heden så att det ska gynna de bilister som bara vill ställa bilen några timmar. De övriga 800 platserna får behålla sin taxa anpassad för längre parkering.

Den nya taxan infördes 5 februari och gäller ungefär 220 platser vid bussterminalen. Den första timman kostar parkeringen tio kronor, den andra lika mycket, medan den som vill parkera tre timmar får betala 40 kronor för hela parkeringstiden.

För fyra timmar kostar det 60 kronor och för fem timmar 120 kronor.

− Shoppingtaxan prioriterar besökare som utnyttjar restauranger, kaféer och affärer, säger Hans Adolfsson, affärsutvecklare på Göteborgs Stads Parkerings AB och fortsätter:

− Man ska tjäna på att stå kort, så att de här parkeringarna inte redan upptagna är av människor som bor eller jobbar i området, och som oftast ställer bilen tidigare på dagen.

Testade ny taxa i höstas
Redan i oktober gjordes ett försök med en liknande taxa, men det visade sig att prisökningen från och med den fjärde parkeringstimmen var för brant. Då kostade parkeringen 80 kronor för fyra timmar och 160 kronor för fem timmar.

− Det var för dyrt och då blev det dålig beläggning. Få ville utnyttja det här, säger han.

Om man med den nya shoppingtaxan har hittat den rätta prisnivån återstår att se.

− Vi får pröva oss fram. Den optimala beläggningen är på 75-80 procent. Utifrån kundens perspektiv ska det alltid finnas en ledig plats för den som besöker centrala staden och man ska kunna parkera till ett rimligt pris, säger Hans Adolfsson.