Landvetter flygplats får en rad nya flyglinjer under våren och sommaren. Mycket handlar det om rena sommarlinjer som till exempel direktflyg från Göteborg till Gotland. ”Det är roligt att det händer nu. Det behövs någon som vågar satsat trots läget i världen”, säger Marielle Korend på Luftfartsverket på Landvetter flygplats.

Trots det mycket bistra läget efter terrordåden i USA och just nu kriget i Irak så menar Marielle Korend, informationschef på Luftfartsverket på Landvetter flygplats, att människor vill flyga.

– Det finns många människor som är ressugna. Ju lägre pris för resan desto lägre rädsla.

Hon tar exemplet med Goodjets nedlagna lågprislinjer till Paris och Nice som snabbt blev populära trots världsläget efter den 11 september.

Nytt sätt att resa

Enligt Marielle Korende har sättet att resa börjat förändras sedan ett och ett halvt år tillbaka.

– Det som vi nu ser är att traditionell charter minskar medan direktflyget ökar. Människor ordnar sitt eget paket, bokar flygresa, hotell och hyrbil.

Många nya linjer

Det är en rad linjer som öppnar under våren och sommaren. De som flugit till Visby på Gotland har säkert förbannat omvägen via Stockholm. Nu kommer Malmö Aviation att flyga direkt till Visby under sommarmånaderna. Likadant blir det till Dublin.

Sommarlinjer blir det också till Belgrad med JAT, till Sarajevo med Croatia Airline, och Oslo och Palma de Mallorca med Sterling. Dessutom börjar Malmö Aviation i samarbete med Virgin att dagligen flyga till Bryssel.

Malmö Aviation fyller en del av det hål som uppkom efter att göteborgsbaserade lågprisbolaget Goodjet försvann. Skånebolaget börjar också flyga Landvetter till Nice i Frankrike. Under sommaren blir det fler dagliga turer. Ny linje från Landvetter blir också Göteborg – Kristianstad – Palanga i Litauen.

De nya flyglinjerna presenterades på fredagen under den pågående TUR-mässan på Svenska mässan i Göteborg.