Unik möjlighet för forskning. Drönare för godstransporter och små, självkörande fordon. De idéerna kan komma att testas i ett forskningsprojekt i Frihamnen i Göteborg.

Projektet Dencity ska skissa innovativa, hållbara transporter för både gods och personer för det nya Frihamnen. Före år 2021 ska 3000 nya bostäder, 2000 nya arbetsplatser och en jubileumspark byggas i Frihamnen.

– Vi har nu en unik möjlighet i Göteborg att studera planeringen och uppbyggandet av en helt ny, central stadskärna. Här kan vi på Lindholmen Science Park bidra med kunskap gällande transporter, säger Lina Olsson, projektledare.

En grön och socialt hållbar stadsdel
Projektet kommer att kartlägga idéer och transportlösningar från tätbebyggda städer runt om i världen. Förhoppningen är att projektet ska bidra till att göra Frihamnen till en grönare och socialt hållbar stadsdel.

– Kanske krävs det under-marken-lösningar för godstransporter. Andra idéer är elektrifierade lösningar, små anpassade fordon, autonoma fordon eller kanske till och med drönare, säger Lina Olsson.

Projektet finansieras av Vinnova och pågår till mitten av 2015.