56-procentig ökning första halvåret. Göteborgs lånecyklar Styr&Ställ fortsätter att slå rekord. Under första halvåret i år ökade antalet utlåningar med 56 procent jämfört med samma tid förra året från 217 000 till 339 400. "Helt otroligt, jättekul!", säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

– Men det ställer också krav på oss. Vi får in mycket synpunkter och göteborgarna vill ha mer och mer. Ibland får vi klagomål om att det inte fungerar, men vi jobbar på att det ska fungera bra.

Ökningen med 56 procent är anmärkningsvärd eftersom redan 2013 var ett rekordår. Och så har det hållit på ända sedan starten för Styr & Ställ år 2010; cyklandet har ökat från år till år.

Fler stationer och fler cyklar
En orsak till det senaste rekordet är att antalet stationer och cyklar har ökat från 2013 till 2014. Och säsongen 2014 började 1 mars i stället för 1 april. Men det räcker knappast som förklaring. Cyklarna verkar bli mer och mer populära bland användarna.

Antalet årsabonnemang mer än fördubblades om man jämför juli 2013 med juli 2014, från cirka 500 till drygt 1200. Och under januari – juli 2014 tecknades 11.300 abonnemang, jämfört med 5.900 samma period 2013.

– Det är glädjande att så många vill lägga 75 kronor på ett abonnemang, då blir det fler som vill använda cyklarna. Och jag tror att det haft stor betydelse att man nu kan koppla ett årsabonnemang till sitt Västtrafikkort, säger Eva Eriksson.

Fortfarande är stationen vid Linnéplatsen den mest frekventerade på helgerna, medan Kruthusgatan, Drottningtorget och Gårdatorget används mest på vardagarna, vilket tyder på att pendlare använder cyklarna.

60 stationer
– Från Drottningtorget är det dålig kollektivtrafik ner till Gårda, där är det många som går över till cykel. Jag tror att fler och fler upptäcker hur smidigt det är att komplettera kollektivtrafikresor med cykel, säger Eva Eriksson.

I dag finns det 60 Styr & Ställ-stationer i Göteborg och i år pågår säsongen hela året ut, alltså en månad längre än förra året.

Trafikkontoret har ett uppdrag att utöka systemet, bland annat till Hisingen. Stadens avtal med JC Decaux, som sköter driften, går ut 2017.