Stor kick-off på Trägår’n. Hästpojken, Syster Sol och Viktor & The Blood är artisterna som välkomnar Göteborgs nya studenter på Trädgår’n på torsdag kväll. Men också Styr & Ställ – de blå hyrcyklarna. ”Många studenter har faktiskt inte cykel, eftersom det är dyrt att köpa en ny”, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

– Vi har byggt ut Styr & Ställ-stationerna en hel del runt universitetet, Chalmers och Handels, just för att kunna ge studenterna möjlighet att cykla.

Stor kickoff
Den stora kickoffen för Göteborgs nya studenter är numera en årlig tradition. I år kan det komma runt 2.300 studenter till Trädgår’n, där de bjuds på livemusik både inomhus och utomhus, DJ:s och dans och hamburgare och dricka.

Men även ”cykelstaden Göteborg” vill alltså säga välkommen till de nya studenterna. Därför finns folk från trafikkontoret på Trädgår’n från klockan 18, med ett erbjudande: Köp Styr & Ställ-abonnemang för resten av året för 75 kronor. Normalpris för ett år är 125 kronor.

Trafikkontoret har i attitydundersökningar märkt att många studenter ser Göteborg som ”staden där man bara åker spårvagn” men har inte insett att det går utmärkt att cykla också.

Cool attityd
– Cykeln ger en hög frihetsfaktor och cool attityd, men för många är det en ekonomisk omöjlighet att skaffa ny cykel inför terminsstarten. Därför vill vi kunna erbjuda studenterna ett förmånligt abonnemang på Styr & Ställ-cyklarna, säger Eva Eriksson.
Trafikkontoret delar även ut cykelkartor och reflexer under kvällen.

– Hösten närmar sig med stormsteg och vi vill gärna slå ett slag för det viktiga i att vara rädd om sig i höstmörkret, säger Eva Eriksson.