Premiär i april. I vår kommer Styr & Ställcyklarna till Majorna, Högsbo, Gamlestan – och Mölndal. Det nya systemet blir enklare att använda, får fler cyklar och kommer inte minst att täcka in en tre gånger så stor yta jämfört med dagens lånecyklar.

– Det känns jätteroligt att vi har gjort det här tillsammans med Mölndals Stad och att vi satsar så stort som vi gör. Vi på trafikkontoret hoppas att det ska falla väl ut och att fler kommer att använda cyklarna. Det nya systemet är också mer flexibelt och ger oss möjlighet att exempelvis flytta på stationerna framöver om det skulle behövas, säger Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret.

Rejäl satsning
Med 1750 cyklar i stället för 1000, 135 stationer i två kommuner i stället för 70 i en och ett mer lättanvänt bokningssystem är det ingen överdrift att säga att det nya lånecykelsystemet är en rejäl satsning.

Från och med april kommer göteborgare och Mölndalsbor kunna ta Styr & Ställcyklarna till och från ett mycket större område än i dag, berättar Sara Boije af Gennäs. Nya stationer finns bland annat i Majorna, Högsbo, Lundby, på Lindholmen, i Gamlestan och i centrala Mölndal.

Enklare bokningssystem
– Vi kommer att täcka in en tre gånger så stor yta, så det är en stor skillnad som har efterfrågats mycket. Det har också hänt mycket på teknikfronten sedan det gamla systemet lanserades. Nu är cyklarna smartare, vilket innebär att man kan boka cykeln direkt via en app i stället för via en terminal. Det gör det möjligt att göra om stationerna till virtuella zoner där man kan lämna cykeln var man vill, säger Sara Boije af Gennäs.

Inga fler stressade människor som svär över att ställen är fulla, alltså.

Några fler nyheter är att det kommer att gå att boka en cykel i förväg, och att det ska bli enklare att starta ett abonnemang.

Tydligare finansiering
Priset kommer också att förändras – från dagens 75 kronor per år till 300 kronor. Det beror delvis på att det gamla systemet var uppbyggt så att staden inte betalade företaget JC Decaux för lånecyklarna, utan i stället gav dem kostnadsfri tillgång till reklamytor vid bland annat hållplatser. Nu kommer lånecyklarna i stället att finansieras av en kombination av användaravgifter och kommunala medel.

– Det blir en tydligare konstruktion, där vi också har möjlighet att hålla inne med betalningen om vi inte är nöjda. Och jämfört med andra städer med liknande system tycker vi fortfarande att 300 kronor om året är ett rimligt pris, säger Sara Boije af Gennäs.

Öppnar för samarbeten
Det nya mer flexibla systemet ger också ökade möjligheter för samarbeten med företag.

– Det kan handla om att de vill köpa abonnemang till sina anställda, men de kan också köpa till stationer och på så sätt vara med och bidra till något som sedan kan användas av alla. Det nya digitala gränssnittet innebär många nya möjligheter, säger Sara Boije af Gennäs.

Karta: Göteborgs Stad/Mölndals Stad