Invigning med kungligt besök 10 augusti. Det blir ett kungligt tema när Vasabron återinvigs 10 augusti. Men redan den 15 juli kan trafiken börja rulla på bron som nu fått en starkare konstruktion. Bussarna kör från att den öppnar medan spårvagnarna dröjer tills hösttidtabellen börjar gälla den 19 augusti.

När Vasabron skulle invigas 1907 var tanken att det skulle göras av Kronprins Gustaf. Det arbetades intensivt med att färdigställa bron för att prinsen skulle hinna med invigningen under sitt besök i Göteborg. Men när förväntansfulla göteborgare stod och väntade på prinsen vid bron åkte han bara förbi, försenad till invigningen av högskolan i Vasaparken.

– Den historien har vi tagit hand om i den här invigningen. Det blir ett historiskt skådespel där Kronprins Gustaf får en ny chans att inviga bron, säger Elin Asplind, kommunikatör på trafikkontoret.

Hovet har inte svarat
Det är Historieverket som står för skådespeleriet, musiken och det som händer runt omkring. Wienerkapellet, en grupp som var i ropet i början av 1900-talet, spelar sköna, stämningsfulla melodier från sekelskiftet.  Trafikdirektören Stefan Eglinger talar och klipper bandet med kronprinsen.

Om det blir ännu mer kunglig glans återstår att se. Det svenska kungahuset är inbjudet.

– Vi har inte fått något svar, men det kändes viktigt att de skulle få en inbjudan i alla fall.

Besökarna får gärna ta med picknick och slå sig ner i Kungsparken. Dessutom uppmanas åskådarna till hovnigning och hovbugning inför Hans Kungliga Höghet.

– Blommor får man också gärna ta med sig för att göra det lite extra festligt. Kronprinsen gillade ju blommor och i skådespelet kommer en blomsterflicka spela en stor roll, säger Elin Asplind.

Får en bit av bron
Den som vill kan gå kunglig poängpromenad i Vasaparken.

– De som gör detta kommer att få med sig en liten bit av bron hem. Vi har nämligen tagit hand om de gamla pålarna.

Invigningen startar klockan 12, lördag 10 augusti, under Gothenburg Culture Festival. Men redan 15 juli är bron planerad att öppnas. Bussarna i kollektivtrafiken kommer att börja gå över bron redan då, medan spårvagnarna kör den vägen först vid Västtrafiks tidtabellsbyte 19 augusti.