Fjärdeklassarna på Nytorpsskolan i Hammarkullen är spända inför fredagen. Då kommer Cykelhjältarna på besök, ett nytt nationellt projekt som ska inspirera till cykling. Det tjuvstartar nu i fyra skolor i Sverige, varav Nytorpsskolan är en av de utvalda.

Under en halv dag ska eleverna få lära sig om trafikvett, miljövinsten med cykling och varför det är så hälsosamt för kroppen att cykla. Den lokala BMX-klubben kommer också till skolan för att göra en spektakulär uppvisning. Och så får eleverna själva göra praktiska cyklingar på en hinderbana.

Marie-Louise Jervelycke är lärare för årskurs fyra på skolan.

– Jag tycker det är jättebra. Det är många av våra elever som inte kan cykla. Många har ju inte cykel. Så det tycker jag är den stora vinsten, att de får cykla och se att det är roligt att cykla.

Barnen får ta med cykeln

Fjärdeklassarna längtar efter besöket den 7 maj, berätta hon.

– Ja, ja de ser jättemycket fram emot det. Alla har ju som sagt inte cykel. Och de som har, de får ta med sig sin cykel på fredag. Det brukar vi inte tillåta annars och allt som är annorlunda är ju spännande. Sedan känner de sig lite utvalda också.

Cykelhjältarna arrangeras av branschorganisationen Svensk cykling. Besöket på Nytorpsskolan är egentligen en smygstart för projektet.

– Det var lite slumpen som avgjorde, vi valde ut fyra skolor runt om i landet, i olika typer av områden, säger Klas Elm, ordförande i organisationen.

Andra skolor får ansöka

De elever som inte kan cykla behöver inte oroa sig.

– Hela idén är ju att alla ska få prova på, se hur man väl gör när man cyklar och argument att börja cykla. Det ska finnas något för såväl cykelnördar som nybörjare.

Nästa steg är att resten av landets skolor själva ska ansöka om att få genomföra Cykelhjältarna.

– Vi vill gärna komma igång med projektet i alla städer, men eftersom vi bistår med material, hjälp och lånecyklar, börjar vi lugnt för att sedan accelerera, säger Klas Elm. Vår förhoppning är att cykelprojektet blir en nationell angelägenhet.